Λιβύη: Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ



Μάιος 14, 2020. 19:29

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανανέωσε την ετοιμότητα της Συμμαχίας να υποστηρίξει την κυβέρνηση  Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης στη Λιβύη, με επικεφαλής τον Faiz al-Sarraj, καθώς και να ωθήσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.


Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Στρατιωτική Συμμαχία "είναι έτοιμη να στηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σαρράι»,  σημειώνοντας ότι το «ΝΑΤΟ έχει 30 εταίρους, οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις σε πολλά θέματα».


Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την (ισλαμική) κυβέρνηση εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, «παραμένει σημαντικός σύμμαχος», προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία.


«Στη Λιβύη υπάρχει εμπάργκο όπλων που πρέπει να τηρείται από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.


Σύμφωνα με την αραβική Al Wasat και την τουρκική Anadolu:


«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει  ότι πρέπει να βάλουμε στο ίδιο επίπεδο τις δυνάμεις με επικεφαλής των (Χαλίφα) Χαφτάρ και την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τη μόνη που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ», τόνισε.


«Για το λόγο αυτόν, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δώσει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Τρίπολης», είπε.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr