Η Τουρκία εκβιάζει τους αντάρτες στη Συρία για να πολεμήσουν στη Λιβύη



Μάιος 8, 2020. 14:14

Η Τουρκία άρχισε να εκβιάζει τους ένοπλες αντάρτες στη Συρία για να πολεμήσουν στη Λιβύη εν μέσω της αυξανόμενης ανυπακοής τους, καθώς αρνούνται να λάβουν μέρος στον  συνεχιζόμενο πόλεμο στην Τρίπολη της Λιβύης.



Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Τουρκία πιέζει τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό για να στείλει τους μαχητές του στη Λιβύη απειλώντας να βγάλει στη δημοσιότητα «σκάνδαλα» των ηγετών της ένοπλης ομάδας.


Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη εντείνει την εκστρατεία πίεσης εναντίον δύο άλλων ένοπλων ομάδων, του «Μετώπου Σαμ»  και της «ταξιαρχίας Ραχμάν», παγώνοντας την οικονομική υποστήριξη τους.


Οι μισθοφόροι -προερχόμενοι από τη Συρία- στη Λιβύη, παραπονούνται ότι κρατικός χορηγός τους (σημ. η Τουρκία) δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τους είχε υποσχεθεί, κατά τη στιγμή που υπέστησαν βαριές ήττες από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, όπως έχει δημοσιευτεί και τις ομολογίες των μαχητών αυτών που παρουσίασε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης.


Σύμφωνα με την βρετανική ειδησεογραφική εφημερίδα «The Guardian», στους Σύριους αντάρτες είχαν προσφερθεί απευθείας συμβόλαια με την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη για 2.000 $ το μήνα, ποσό που επισκιάζει τις 450-550 τουρκικές λίρες (76 $ - 93 $) που κερδίζουν στη Συρία. 
Στους μισθοφόρους αυτούς προσφέρθηκε επίσης τουρκική υπηκοότητα ως κίνητρο να συμμετάσχουν στον αγώνα της Λιβύης, δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα.


Ωστόσο, μήνες μετά την πρώτη άφιξή τους, οι Σύριοι μισθοφόροι αποκάλυψαν ότι η Τουρκία σταμάτησε να στέλνει χρήματα και δεν ανταποκρίνεται στην υπόσχεση της υπηκοότητας που υποσχέθηκε. 


Αυτό προκάλεσε τη δραματική μείωση του αριθμού των μισθοφόρων που μεταφέρθηκαν στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες.


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι, λόγω αυτής της παρακμής, η Τουρκία αλλάζει τώρα την πολιτική της «από την προσφορά στον εκφοβισμό».
Από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Εθνικός Στρατός τη Λιβύης, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, πολεμά τις πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. 


Αυτές οι πολιτοφυλακές υπήρξαν η κύρια πηγή χάους και αστάθειας στην πρωτεύουσα από την ανατροπή του δολοφονηθέντα δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011.


Η σύγκρουση παρουσίασε σοβαρή κλιμάκωση τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός της  κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ  υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που άνοιξε το δρόμο για την Άγκυρα να στείλει μερικά από τα στρατεύματά της, καθώς και τους Σύρους μισθοφόρους στην Τρίπολη.



The Address | Benghazi – Libya



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr