Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Βουλγαρία να καταργήσει νόμο που ευνοεί τα τοπικά προϊόντα



Μάιος 14, 2020. 17:44

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Βουλγαρία, ζητώντας από τη χώρα να καταργήσει μέτρα που θέτουν διακρίσεις, καθώς υποχρεώνουν τους λιανοπωλητές να ευνοούν τα εντόπια τρόφιμα.


«Η βουλγαρική νομοθεσία υποχρεώνει τους λιανοπωλητές να έχουν ξεχωριστό χώρο έκθεσης και πώλησης για οικιακά προϊόντα διατροφής, όπως γάλα, ψάρι, φρέσκο ​​κρέας και αυγά, μέλι, φρούτα και λαχανικά και να αγοράσουν το 90% του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων από εντόπιους παραγωγούς», σημειώνει η Επιτροπή στο μηνιαίο της πακέτο παραβάσεων των χωρών μελών.


Η Βουλγαρία εισήγαγε και εφάρμοσε νόμο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων εντός της ΕΕ, καθώς δημιουργεί πιο συμφέρουσες και ανταγωνιστικές συνθήκες εμπορίας για τα εντόπια τρόφιμα, προβαίνοντας σε διάκριση τα παρόμοια εισαγόμενα προϊόντα.


Ο νόμος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τους ντόπιους αγρότες μέσω της οικονομικής κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέτρα επικρίθηκαν έντονα από τοπικές αλυσίδες λιανικής πώλησης.


Η Βουλγαρία έχει στη διάθεσή της ένα μήνα για να απαντήσει στις ανησυχίες που διατύπωσε η Επιτροπή.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr