Η Τουρκία επικρίνει την κοινή δήλωση Αιγύπτου, ΗΑΕ, Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου



Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σουκρί


Μάιος 12, 2020. 19:27

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος εξέφρασαν τη Δευτέρα τη δυσαρέσκειά τους για την κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη και τόνισαν ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την ισλαμική κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και των ΗΑΕ αναφέρει ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός από μια σειρά περιφερειακών κρίσεων που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.


Οι υπουργοί τόνισαν τη στρατηγική σημασία της ενίσχυσης και της εντατικοποίησης των πολιτικών τους διαβουλεύσεων και εξήραν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 2020, για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την τρέχουσα κλιμάκωση και συνεχιζόμενες προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.


Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και στα χωρικά της ύδατα, με προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. 


Καταδίκασαν, επίσης, την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων σε κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. 


Επιπλέον, οι υπουργοί καταδίκασαν τη συστηματική εκμετάλλευση αμάχων από την Τουρκία και την απόπειρα να τους ωθήσουν να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.


Απαίτησαν από τα μέρη της Λιβύης να δεσμευτούν για ανακωχή κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναλάβουν τις δεσμεύσεις της διαδικασίας του Βερολίνου, επί των πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και χρηματοοικονομικών ζητημάτων.


Η Τουρκία επικρίνει την κοινή δήλωση



Η Τουρκία επέκρινε την  κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Αιγύπτου,  της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με τη στάση της έναντι της Λιβύης και τις δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο και τους κατηγόρησε ότι επιδιώκουν «περιφερειακό χάος και αστάθεια», όπως δημοσίευσε η Χουριέτ.






--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr