Σκόπια: Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα



Μάιος 25, 2020. 18:21

Στο κρατικό νοσοκομείο καρδιοχειρουργικής στα Σκόπια, μετά από εγχείρηση έξι ωρών, στις δύο το πρωί, στις 23 Μαΐου του τρέχοντος έτους, η καρδιά της Εμίλια Ντίνεβα μεταμοσχεύτηκε στο σώμα του 54χρονου ασθενούς Ιβάν Ογκιανόφσκι.



 Δύο νεφρά του ίδιου δότη μεταμοσχεύτηκαν στην Ουρολογική Κλινική σε δύο ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υπόκειντο σε αιμοκάθαρση επί χρόνια.

 Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας  Βένκο Φιλίπτσε, η μεταμόσχευση είναι επιτυχής, ο ασθενής ξύπνησε και αισθάνεται καλά! 


«Αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία της Βόρειας Μακεδονίας στην περίθαλψη της υγείας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που ήταν μέρος αυτής της μεγάλης ιατρικής ομάδας, που έκαναν ένα αριστούργημα και για τους οποίους είμαστε περήφανοι - είπε ο Φιλίπτσε.


Σε συνθήκες πανδημίας με τον κορωνοϊό, η Βόρεια Μακεδονία έκανε ιστορία. Για πρώτη φορά στη χώρα, πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη. 


Ο Υπουργός επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στη χώρα, οι γνώσεις, οι ικανότητες, ο επαγγελματισμός και η εμπειρία των τριών από τους κορυφαίους καρδιοχειρουργούς της χώρας,  τον καθηγητή Δρ Σάσκο Γιόβεβ από το κρατικό νοσοκομείο καρδιοχειρουργικής, τον ακαδημαϊκό Ζαν  Μιτρέφ  από την κλινική «Ζαν  Μιτρέφ» και  τον καθηγητής Δρ Αλεξαντάρ Νικολιτς από την κλινική Ασίμπαντεμ Σιστίνα, απέδειξαν  ότι η υγεία των πολιτών έρχεται πρώτη και η ηθική και ο Ιπποκράτειος Όρκος ξεπερνούν όλες τις διαφορές.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr