Σκόπια: Τα κόμματα απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ημερομηνία εκλογών

Συνάντηση πολιτικών ηγετών υπό τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι - Σκόπια, 18 Μαΐου 2020.


Μάιος 18, 2020. 18:22

Σκόπια.

Τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία απέτυχαν και στη δεύτερη συνάντησή τους να καθορίσουν ημερομηνία για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, σε συνάντηση που συγκλήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  Στέβο Πενταρόφσκι.



Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ, επέμεινε στη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούνιο, στις 21 ή 28 Ιουνίου, ως την καλύτερη ημερομηνία για την εκλογή νέων θεσμών, οι οποίοι σύμφωνα με το κόμμα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον κορωνοϊό καθώς και τη βελτίωση της οικονομίας.


«Υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για εκλογές και η αποστολή του ΟΑΣΕ / ODIHR, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παρακολουθήσει τη διαδικασία των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, μη εξαιρουμένης αυτής της ημερομηνίας.

 »Μόλις τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κρατική εκλογική επιτροπή πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 22 ημερών", ανέφερε πριν από τη συνάντηση η Μπογκντάνκα Κουζέσκα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.


Η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης με τον κορωνοϊό, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19. Το κόμμα ζητά να διεξαχθούν εκλογές στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Η αντιπολιτευτική ‘Συμμαχία για τους Αλβανούς’ επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά από θετικές εκτιμήσεις της πανδημίας, αλλά ζήτησε κυρίως να διεξαχθούν μετά το άνοιγμα των συνόρων, ώστε να επιτρέψει στη διασπορά να ψηφίσει.


Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση θεωρεί, επίσης, ότι η υγεία είναι πάνω απ 'όλα, αλλά λέει ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες  σε οποιαδήποτε ημερομηνία στην οποία θα συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr