Η Τουρκία ζητά άδεια γεωτρήσεων από τη Λιβύη- θα προκληθούν εντάσεις



Μάιος 14, 2020. 19:02

Η τουρκική εταιρεία πετρελαίου Turkish Petroleum (TPAO) υπέβαλε αίτημα στην κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για άδεια γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σύμφωνα με αραβικό δημοσίευμα.



Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.


Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή, όπου η Τουρκία διαφωνεί εδώ και χρόνια με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και με άλλες περιφερειακές δυνάμεις για την κυριότητα των φυσικών πόρων.


Η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη της Λιβύης, υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019- αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας- δημιουργώντας μια αποκλειστική οικονομική ζώνη που περιλαμβάνει ελληνικούς νήσους και αρχίζει από τις νότιες ακτές της Τουρκίας έως τις βορειοανατολικές ακτές της Λιβύης.


« Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλοι έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία και την χαρακτηρίζουν παράνομη,  όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Τουρκία απέρριψε τις κατηγορίες», σημειώνει η Al Arabiya στην αγγλική της έκδοση.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr