Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020

Λιβύη - Αλλαγή ισορροπίας: Η Τρίπολη κατέλαβε σημαντική στρατιωτική βάσηΜάιος 18, 2020. 20:30

Η  ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης  στη Λιβύη ανέλαβε τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης  Αλ Ουατίγια- η οποία έχει στρατηγική θέση στην πορεία των συγκρούσεων στη δυτική περιοχή, την αυγή στις 18 Μαΐου.Ο εκπρόσωπος Τύπου του ‘Ηφαίστειου της Οργής’, Μουσταφά Αλ Μουτζάι, επιβεβαίωσε, ότι οι δυνάμεις τους ελέγχουν ολόκληρη τη βάση του Αλ Ουατίγια, ενώ ο εθνικός στρατός της Λιβύης δεν σχολίασε μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης σχετικά με τα γεγονότα και τις δηλώσεις που ανέφερε η κυβέρνησης της ‘εθνικής ισλαμικής κοινωνίας’ του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.


Η αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια είναι μια ισχυρή στρατηγικής και στρατιωτικής σημασίας στη διάρκεια της σύγκρουσης στη δυτική Λιβύη, λόγω του γεωγραφικού χώρου στον οποίο βρίσκεται.


Από την πλευρά του, ο συνταγματάρχης Μίφτα Χάμζα , ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Λιβύης, δήλωσε ότι η πτώση της βάσης Αλ Ουατίγια είναι ένα σημαντικό κέρδος για την κυβέρνηση της Τρίπολης και ένα μεγάλο ηθικό πλήγμα για την άλλη πλευρά, την οποία χαρακτήρισε ως ‘πολιτοφυλακές του Χαφτάρ’.


 Ο Χάμζα πιστευει ότι ο έλεγχος της βάσης Αλ Ουατίγια από την κυβέρνηση του Σάρατζ είναι η αρχή του τέλους και η κατάρρευση της δημοτικότητας  του Χαλίφα Χαφτάρ και ότι η φωνή της αντιπολίτευσης θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.


Η στρατιωτική βάση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, ειδικά επειδή δίνει τη δυνατότητα στις δυνάμεις που την κατέχουν να ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Λιβύης και ακόμη την ίδια την πρωτεύουσα, Τρίπολη.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr