Λιβύη - Αλλαγή ισορροπίας: Η Τρίπολη κατέλαβε σημαντική στρατιωτική βάση



Μάιος 18, 2020. 20:30

Η  ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης  στη Λιβύη ανέλαβε τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης  Αλ Ουατίγια- η οποία έχει στρατηγική θέση στην πορεία των συγκρούσεων στη δυτική περιοχή, την αυγή στις 18 Μαΐου.



Ο εκπρόσωπος Τύπου του ‘Ηφαίστειου της Οργής’, Μουσταφά Αλ Μουτζάι, επιβεβαίωσε, ότι οι δυνάμεις τους ελέγχουν ολόκληρη τη βάση του Αλ Ουατίγια, ενώ ο εθνικός στρατός της Λιβύης δεν σχολίασε μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης σχετικά με τα γεγονότα και τις δηλώσεις που ανέφερε η κυβέρνησης της ‘εθνικής ισλαμικής κοινωνίας’ του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.


Η αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια είναι μια ισχυρή στρατηγικής και στρατιωτικής σημασίας στη διάρκεια της σύγκρουσης στη δυτική Λιβύη, λόγω του γεωγραφικού χώρου στον οποίο βρίσκεται.


Από την πλευρά του, ο συνταγματάρχης Μίφτα Χάμζα , ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Λιβύης, δήλωσε ότι η πτώση της βάσης Αλ Ουατίγια είναι ένα σημαντικό κέρδος για την κυβέρνηση της Τρίπολης και ένα μεγάλο ηθικό πλήγμα για την άλλη πλευρά, την οποία χαρακτήρισε ως ‘πολιτοφυλακές του Χαφτάρ’.


 Ο Χάμζα πιστευει ότι ο έλεγχος της βάσης Αλ Ουατίγια από την κυβέρνηση του Σάρατζ είναι η αρχή του τέλους και η κατάρρευση της δημοτικότητας  του Χαλίφα Χαφτάρ και ότι η φωνή της αντιπολίτευσης θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.


Η στρατιωτική βάση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, ειδικά επειδή δίνει τη δυνατότητα στις δυνάμεις που την κατέχουν να ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Λιβύης και ακόμη την ίδια την πρωτεύουσα, Τρίπολη.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr