Λιβύη: Ο Αλ Σάρατζ ζήτησε βοήθεια από την Ιταλία



Μάιος 31, 2020. 20:12

Με την απόσυρση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα νότια περίχωρα της Τρίπολης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τηλεφώνησε στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και του ζήτησε βοήθεια, γράφει τη ιταλική Rai News.



Ο αλ Σάρατζ ζήτησε τη συνδρομή της Ιταλίας για την απομάκρυνση των ναρκών, τις οποίες τοποθέτησαν οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης από τις περιοχές που εγκατέλειψαν, όπως σημειώνεται.


Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό να εκφράσει την αντίδρασή του κατά της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ειρήνη» που μεριμνά για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.


Σύμφωνα με την Τρίπολη, η «Ειρήνη» ευνοεί τον Χαφτάρ, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται βοήθεια αεροπορικώς ή από τα αιγυπτιακά σύνορα, σε αντίθεση με τον ναυτικό αποκλεισμό που εμποδίζει την προσέγγιση της τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας δια θαλάσσης.


Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αποστολή ‘Ειρήνη’ που καθορίστηκε από τις Βρυξέλλες πραγματοποιεί τις δραστηριότητες της με τις αρχές της απόλυτης ουδετερότητας.


Όπως σημειώνει το ιταλικό δημοσίευμα «σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι, οι οποίοι έχουν ταχθεί στο πλευρό του αρχιστράτηγου της Κυρηναϊκής, Χαλίφα Χαφτάρ».


Ειδικότερα, η Αίγυπτος καταγγέλλει την εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση εδώ και μήνες, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια "Οθωμανικής Εισβολής" στη Βόρεια Αφρική.


Η εξέλιξη της κρίσης στη Λιβύη ήταν το επίκεντρο των τηλεφωνικών συνομιλιών, αυτές τις ώρες, επίσης μεταξύ της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνει το δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr