Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020

Χουλουσί Ακάρ: Η ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Ειρήνη’ στοχεύει στη στήριξη του ΧαφτάρΜάιος 15, 2020. 23:25

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αρνήθηκε τυχόν θανάτους ή τραυματισμούς στις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη και επιτέθηκε  στις ευρωπαϊκές χώρες που ξεκίνησαν τη επιχείρηση «Ειρήνη», θεωρώντας ότι αυτή πρόκειται να στηρίξει τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού  της Λιβύης , Χαλίφα Χαφτάρ.Μάλιστα, έθεσε ερωτήματα για τη νομιμότητα αυτής της ναυτικής επιχείρησης που ξεκίνησε από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περιοχή, από την άποψη του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις διαστάσεις της συνεργασίας τους με τον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «έχουν προβλήματα μεταξύ τους, κάποιες από αυτές τις χώρες οι οποίες θέλουν να είναι ενωμένες σε αυτό το θέμα».


Ο Ακάρ τόνισε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι εάν υπάρχει ειρηνική ή πολιτική λύση στη Λιβύη, η κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη θα μεριμνήσει για ότι γίνεται στην περιοχή και θα παρακολουθεί  αυτή τις προσεγγίσεις των πλοίων, που εισέρχονται στη λιβυκή επικράτεια.


Πρόσθεσε ότι η ‘νόμιμη’ κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεν έχει κάνει αίτημα για τον έλεγχο του εμπάργκο  και ότι αυτή η επιχείρηση της ‘Irine’/ Ειρήνης έχει σκοπό μόνο να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.


Ο Ακάρ επεσήμανε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει στη Λιβύη στο πλαίσιο της θεμιτής υποστήριξης, προσθέτοντας ότι «μετά από πρόσκληση της λιβυκής κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία συνεργάζεται στη Λιβύη στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.


Είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει νεκρός, τραυματισμένος ή απώλεια μεταξύ των τάξεων μας μέχρι σήμερα και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτό».
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr