«Η Βουλγαρία θέλει πάλι τον Ζόραν Ζάεφ στη διακυβέρνηση της χώρας»




Μάιος 11, 2020. 08:41

«Η Βουλγαρία ενδιαφέρεται σε εθνικό επίπεδο για τη νίκη του Ζόραν Ζάεφ και των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά δεν περιμένει θαύματα να συμβούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». 


Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (ΚΕΣ), Σεργκέι Στανίσεφ στην «Εβδομάδα 150» της βουλγαρικής ραδιοφωνίας, σχετικά με τον άξονα Σόφιας- Σκόπια, σημειώνει η Βέτσερ των Σκοπίων.


«Αυτή την εβδομάδα είχαμε μια συνάντηση ηγετών του ΚΕΣ από τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία παρακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και ο Ζόραν Ζάεφ. 


Σε αυτή τη συζήτηση, ο Ζόραν Ζάεφ είπε σε όλους τους συμμετέχοντες και σε όλους τους ηγέτες ότι εάν κερδίσουν τις εκλογές, θα εφαρμόσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία. 


Η Βουλγαρία ενδιαφέρεται σε εθνικό επίπεδο για τη νίκη του Ζόραν Ζάεφ και των Σοσιαλδημοκρατών, επειδή η αντιβουλγαρική εθνικιστική ρητορική ανήκει στο VMRO-DPMNE. 


Το ίδιο συνεχίζουν να το κάνουν ακόμη και τώρα. Χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική ακόμη και τώρα. Αυτή είναι η κύρια γραμμή τους επί 10 χρόνια, ενώ από τότε που κυβέρνησε ο Ζόραν Ζαεφ, άλλαξε η χώρα κατεύθυνση. Προχώρησε στο μέλλον, έχτισε γέφυρες φιλίας, έκανε τόσο τολμηρά βήματα που είχαν πολύ σοβαρό πολιτικό κίνδυνο. Η συμφωνία με τη Βουλγαρία είχε παγώσει επί χρόνια και σε λίγους μήνες (διακυβέρνησης Ζάεφ) ξεπάγωσε και υπεγράφη. Ανέλαβε τους κινδύνους» είπε ο Στανίσεφ.


Σύμφωνα με τον Στανίσεφ, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς θαύματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού υπήρξαν διαφωνίες εδώ και δεκαετίες.


Πρέπει να ξεπεραστούν σταδιακά και, το πιο σημαντικό είναι να επιστρέψουν οι δύο λαοί στην επικοινωνία και να εργάζονται από κοινού. Αυτό σταδιακά θα βάλει τα πράγματα σε μια σταθερή, επίσημη βάση, πρόσθεσε ο Στανίσεφ.


Σύμφωνα με αυτόν, απαιτείται υπομονή και συνέπεια

Αυτές οι δύο στάσεις πρέπει να βρίσκονται στο βουλγαρικό οπλοστάσιο για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr