Μέτρο ‘συμμόρφωσης’: Απαγορεύτηκαν οι διαφημίσεις σε τουρκική εφημερίδα για 45 ημέρες!



Ιούνιος 26, 2020. 13:27

Η Τουρκική Υπηρεσία Διαφήμισης Τύπου (BIK) απαγόρευσε τη δημοσίευση διαφημίσεων στην εφημερίδα «Evrensel» για περίοδο ρεκόρ,  45 ημερών, αφού η εφημερίδα στις 5 Μαΐου, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Δεν υπάρχει διαφυγή από την ατυχία».



«Η απαγόρευση των 45 ημερών που αποφασίστηκε για την «Evrensel» είναι η μεγαλύτερη που έχει τεθεί ποτέ. 

Η τιμωρία μιας εφημερίδας για ένα άρθρο που έγραψε ένας κριτικός βάσει της δικής του γνώμης είναι παράνομη σύμφωνα με το νόμο », αναφέρει ο δικηγόρος του Evrensel,  Ντεβρίμ Αβγί.


Ο Αβγί συνέχισε, επισημαίνοντας προηγούμενες απαγορεύσεις στην εφημερίδα, τονίζοντας ότι η «Evrensel», «αντιμετωπίζει σαφώς μια εχθρική στάση».


Η δημοσίευση γράφει ότι αρχικά,  ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Διευθυντής Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν υπέβαλαν αγωγή σε σχέση με τη δημοσίευση ενός άρθρου για κατηγορίες «προσπάθειας να υπονομευθεί η συνταγματική τάξη μέσω αναφορών πραξικοπήματος».


Στην υπεράσπισή της, η εφημερίδα ‘Evrensel’ δήλωσε ότι μια στήλη που γράφτηκε από τον
 72χρονο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ραγκίπ Ζαρακόλου απλώς δίνει μια σύντομη περίληψη της πολιτικής ιστορίας της Τουρκίας, την εμφάνιση και την αποχώρηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των κομματικών συνασπισμών που μετασχηματίστηκαν για να παραμείνουν στην εξουσία.


Η εφημερίδα αντιδρώντας στην επιβολή της ποινής από το τουρκικό καθεστώς, έγραψε άρθρο στο οποίο παραπέμπει με αναφορές σε πολλές αποφάσεις του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) ότι το άρθρο αυτό είναι νόμιμο, επειδή προστατεύεται από την ελευθερία έκφρασης και κριτικής.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr