Ιταλία: Προβληματισμός για την πώληση φρεγατών στην Αίγυπτο



«Πώληση φρεγατών στην Αίγυπτο: κρίση στην πλειοψηφία»


Ιούνιος 11, 2020. 07:40


Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τους προβληματισμούς πολιτικών κύκλων  στη χώρα για την πώληση φρεγατών στην Αίγυπτο καθώς και για την συνολική παραγγελία της Αιγύπτου σε στρατιωτικό εξοπλισμό.



«Το Παλάτσο Κίτζι έδωσε το ελεύθερο για την πώληση δύο φρεγατών στην Αίγυπτο, η οποία είναι βασικός συνομιλητής σε ό, τι αφορά το ζήτημα της Λιβύης και, γενικά, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της σταθερότητας στη Βόρεια Αφρική.


Η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή χάρη της τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ του Πρωθυπουργού Κόντε και του Αιγύπτου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, όπως επιβεβαιώθηκε από επίσημη ανακοίνωση του Παλάτσο Κίτζι», γράφει η ιταλική Insideover.


Ωστόσο, όπως σημειώνει η «Formiche», η διαδικασία πώλησης δύο φρεγατών στην Αίγυπτο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτή είναι η μόνη βεβαιότητα μετά από μέρες συζητήσεων και διακριτικών διαφορών, μεταξύ ειρηνιστών, διαμαρτυριών ιδεολόγων και ανάγνωσης των διεθνών σχέσεων που συχνά στερούνται ρεαλισμού. 

Σήμερα (χθες), ο υπουργός Εξωτερικών Λουΐτζι ντι Μάιο μίλησε για το θέμα , διευκρινίζοντας ορισμένες πτυχές της ιστορίας.

«Η διαδικασία έγκρισης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες Fremm Fincantieri συνεχίζεται», δήλωσε ο Ντι Μάιο προσθέτοντας για ‘πολιτική αξιολόγηση’ της απόφασης.

«Εκτός από τον τεχνικό-νομικό έλεγχο, η κυβέρνηση αποφάσισε προφανώς να πραγματοποιήσει πολιτική αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο επίπεδο των κυβερνητικών αντιπροσωπειών υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών».

 Με άλλα λόγια, «το ζήτημα των πωλήσεων όπλων στην Αίγυπτο πρέπει να αντιμετωπιστεί έχοντας κατά νου δύο παραγγελίες αξιολόγησης, τόσο σημαντικές: κανόνες και πολιτική ευαισθησία».

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Sole24Ore , το επόμενο βήμα του αιγυπτιακού φακέλου θα πρέπει να ξεκινήσει με τη σειρά του με τον ορισμό της σύμβασης μεταξύ της Fincantieri (εταιρείας παραγωγής) και της Αιγύπτου μετά το ‘οκ’ του Παλάτσο Κίτζι.


Η Uama (Μονάδα για την Εξουσιοδότηση Στρατιωτικών Υλικών), ο φορέας που είναι υπεύθυνος για πράσινο φως στην εξαγωγή εξοπλισμών σε ξένες χώρες , θα πρέπει να αποφασίσει ξανά.


 Η Uama  θα κληθεί να εξουσιοδοτήσει την Φινκαντιέρη (Fincantieri) να διαπραγματευτεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και στη συνέχεια θα πρέπει να δώσει το ελεύθερο για την εξαγωγή φρεγατών στο Κάιρο.


 Οι δύο εν λόγω φρεγάτες, σύμφωνα με το Formiche , είναι το Spartaco Schergat και το Emilio Bianchi (ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο), για εκτιμώμενη αξία που θα έπρεπε να είναι περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στην πραγματικότητα, αυτή θα ήταν μια πρώτη συμφωνία για μια πολύ ευρύτερη συμφωνία, η οποία θα αφορούσε τέσσερις άλλες φρεγάτες, είκοσι περιπολικά σκάφη, 24 μαχητές Eurofighter και εκπαιδευτικά M-346.


Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων


Η θετική θέση της κυβέρνησης στην πώληση του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο πυροδοτεί διαμάχη εντός της  πλειοψηφίας και υπάρχουν εκείνοι που ζητούν από το Παλάτσι Κίτζι να κάνει ένα βήμα πίσω.


 Το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Agi, ζητά από τον Παλάτσι Κίτζι διευκρινίσεις σχετικά με τους διπλωματικούς δεσμούς που συνδέουν την Ιταλία με τη χώρα που κυβερνάται από τον Φατάχ αλ Σίσι, ενώ το Κίνημα 5 αστέρων ελπίζει να επανεξετάσει το «σοβαρό γεγονός». 


Η υπόθεση Regeni (σημ.Ιταλού φοιτητή που δολοφονήθηκε στην Αίγυπτο) προβληματίζει και επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ Κάιρου και Ρώμης: το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη δολοφονία του Regeni συνεδρίασε εκτάκτως τις τελευταίες ημέρες και αποφάσισε ομόφωνα να συγκληθεί εκ νέου με την παρουσία του Τζουζέπε Κόντε για να συζητηθεί αυτή η συμφωνία με την Αίγυπτο. 


Οι κριτικές προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κόντε προέρχονταν επίσης από όλο το Δημοκρατικό Κόμμα. 


Η Μπαρμπάρα Πολλαστρίνι  εκφράζει τη «βαθιά πικρία της» και θεωρεί τη μεταφορά των δύο σκαφών στην Αίγυπτο ως «πληγή»:


 «Ο Πάτρικ Ζάκι – όπως είπε - εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακές και τόσοι πολλοί αντιπάλοι του δικτάτορα. Επί τέσσερα χρόνια ο αλ Σίσι μποϊκοτάρει την έρευνα για τη δολοφονία του Giulio Regeni. Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις των θεσμικών οργάνων φαίνονται γραμμένες στην άμμο. Δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί», είπε η βουλευτής.


 Η Λία Κουρταπέλε και η Λάουρα Μπολντρίνι αντιτίθενται επίσης στη συμφωνία με την Αίγυπτο με βάση «το ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σε έναν νεαρό Ιταλό που βασανίστηκε και σκοτώθηκε».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr