Η Τουρκία σχεδιάζει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη





Ιούνιος 15, 2020. 21:43
Η Τουρκία και η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας  της Τρίπολης (GNA) συζητούν την πιθανή τουρκική χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής,  όπως αναφέρει αιγυπτιακό δημοσίευμα επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters.



Σύμφωνα με τουρκική πηγή, όπως είπε τη Δευτέρα, η κίνηση αποβλέπει στη δημιουργία μόνιμης τουρκικής παρουσίας στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου.


Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σχετικά με την πιθανή τουρκική στρατιωτική χρήση της ναυτικής βάσης στη Μισράτα και της αεροπορικής βάσης αλ Ουατίγια, η οποία ανακτήθηκε πρόσφατα από την τουρκική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την GNA.


Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) αποσύρθηκαν πρόσφατα από πολλές περιοχές γύρω από την Τρίπολη.


Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δήλωσε ότι θα μπορούσε να επεκτείνει τη συνεργασία της στη Λιβύη με νέες συμφωνίες ενέργειας και κατασκευών μόλις τελειώσει η σύγκρουση.
«Η Τουρκία που χρησιμοποιεί την αλ Ουατίγια… βρίσκεται στην ατζέντα», δήλωσε η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.


«Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί η ναυτική βάση της Μισράτα από την Τουρκία».
Η Άγκυρα θα συνεργαστεί επίσης σε δραστηριότητες γεώτρησης πετρελαίου και εξερεύνησης με την Τρίπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Η GNA που εδρεύει στην Τρίπολη έχει την υποστήριξη της Τουρκίας, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).


 Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους επιχείρηση τον Απρίλιο του 2019 σε μια προσπάθεια να καταλάβουν την Τρίπολη και να καταργήσουν την κυβέρνηση GNA με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ.


Τα νέα έρχονται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Σάρατζ στην Άγκυρα, όπου ανακοίνωσε τη νίκη επί του Χαφτάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


 Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος το 2011 όταν μια λαϊκή εξέγερση που υποστηρίχθηκε από παρέμβαση του ΝΑΤΟ οδήγησε στην απομάκρυνση του επί πολλά χρόνια δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr