Λιβυκό Μέτωπο: Ο Χαφτάρ ανέλαβε τον έλεγχο της Αλ Άσαμπα και βαδίζει στην Γκαριάν




Ιούνιος 2, 2020. 12:49

Αντικρουόμενες είναι οι ειδήσεις από το Λιβυκό μέτωπο σχετικά με τις στρατιωτικές επιτυχίες καθενός από τα μέρη της σύγκρουσης - της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (PNS) με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του στρατάρχη  Χαλίφα Χαφτάρ.



Και οι δύο δυνάμεις προκαλούν αεροπορικές επιθέσεις σε εχθρικές θέσεις και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν επίγειες επιχειρήσεις ταυτόχρονα σε διάφορους τομείς του μετώπου. 


Μερικές από τις πιο έντονες συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται στην περιοχή Αλ Ασάμπα, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας, Τρίπολη.
Μέσα ενημέρωσης που είναι προσκείμενα στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ανέφεραν αργά το απόγευμα χθες, ότι τα στρατεύματα του Χαφτάρ αναλαμβάνουν τον έλεγχο αυτής της πόλης,  μετά από μια «άγρια ​​μάχη» με σχηματισμούς των δυνάμεων του Σάρατζ. 


Από το πρωί της Δευτέρας, άρχισαν να εμφανίζονται βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τους στρατιώτες του Χαφτάρ στην αλ Ασάμπα, παρά τις δηλώσεις της Τρίπολης ότι η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο μονάδων πιστών σε αυτήν.


Στις 21 Μαΐου, οι δυνάμεις του Σάρατζ επέκτειναν τον έλεγχό τους στην Αλ Ασάμπα και σε πολλές άλλες πόλεις της δυτικής Λιβύης, οι οποίες ήταν υπό την κυριαρχία του Χαφτάρ. 


Η πρώτη σοβαρή ήττα του Λιβύου στρατάρχη ήταν τότε η απώλεια στις 18 Μαΐου της βάσης Αλ Ουατίγια , 140 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, όπου οι δυνάμεις του Χαφτάρ παράτησαν ένα εντυπωσιακό αριθμό όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. 


Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, η πρώτη γραμμή σταθεροποιήθηκε, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατάφερε να διατηρήσει την άμυνα σε ξεχωριστά τμήματα της προόδου των δυνάμεων της Τρίπολης και επιπλέον να συνεχίσει την αντεπίθεση.


Η «Al-Masdar News» ανέφερε την 1η Ιουνίου ότι τα στρατεύματα του Χαφτάρ προχωρούν προς την πόλη Γκαργιάν (80 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης), η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μισθοφόρων των Τούρκων που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων της Τρίπολης, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.


Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα στη Λιβύη, είναι ένας πόλεμος που μεταπήδησε από τη Συρία στη Λιβύη με κοινά χαρακτηριστικά. Εδώ η αντιπαράθεση με την Τουρκία επεκτείνεται, η οποία μετέφερε τους μισθοφόρους της, τους ισλαμιστές μαχητές που συντηρούσε στη Συρία, στη Λιβύη. Από την άλλη βρίσκονται οι αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, όπου ξεχωρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προμηθεύει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης μεταξύ των άλλων, μαχητικά αεροσκάφη.


Εκτός από τους μισθοφόρους της «Συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης», η Τουρκία είχε μεταφέρει, από τις αρχές του έτους, έναν ορισμένο αριθμό «στρατιωτικών συμβούλων» στην Τρίπολη. 


Σύμφωνα με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, αυτοί είναι αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων του στρατού, καθώς και μια ομάδα υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) της Τουρκίας.


Ο Χαλίφα Χαφτάρ απολαμβάνει την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Από την πλευρά του ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι η Τουρκία και το Κατάρ.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr