Πρόεδρος Αλβανίας για δικαιώματα Μειονοτήτων: «Χρειάζεται χρόνος για τη σωστή απόφαση»


«Αναγνώριση μειονοτήτων, Μέτα: Σχετικά με το θέμα οι ειδικοί έχουν επίσης μιλήσει. Χρειάζεται χρόνος για τη σωστή απάντηση»


Ιούνιος 26, 2020. 17:37

Τίρανα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, αναφερόμενος στην αναγνώριση (των δικαιωμάτων) των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία, είπε ότι ορισμένοι εμπειρογνώμονες αντέδρασαν σε αυτό το ζήτημα, αναφέροντας τον γνωστό παιδαγωγό- μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας της Αλβανίας,  Αρτάν Φούγκα.



Ο Μέτα δήλωσε ότι αφού μιλήσουν οι ειδικοί, τότε θα χρειαστεί χρόνος για να πάρουμε τη σωστή απάντηση, όπως σημειώνει η Balkan Web.


Εξάλλου, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Panorama» με ένα τίτλο  «Αρτάν Φούγκα: Ο Ράμα και ο Λεσάι μας μετατρέπουν σε πολυπολιτισμικό κράτος», αντιτίθεται στα δικαιώματα των  μειονοτήτων στην Αλβανία.


Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα αυτή, «ο καθηγητής Φούγκα ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, διότι σύμφωνα με αυτόν παραβιάζεται η συνταγματική τάξη, μετατρέποντας την Αλβανία από ένα εθνικό ενιαίο κράτος σε ένα πολυπολιτισμικό κράτος. Εξηγεί τους εθνικούς κινδύνους που απορρέουν από την εφαρμογή αυτών αποφάσεων».


Θα συνεχίζει λέγοντας:


«Είμαστε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά με αυτήν την απόφαση Λεσάι – Ράμα  που προετοιμάζεται, επιστρέφουμε σε ένα πολυπολιτισμικό κράτος. Ο ισχύων νόμος θα επιτρέπει και θα αποδέχεται τη χρήση άλλων γλωσσών εκτός της αλβανικής  σε τοπικές περιοχές και περιοχές όπου ζει μια μη Αλβανική εθνική ή εθνική κοινότητα».


«Ωστόσο, το σχέδιο απόφασης Λεσάι – Ράμα  αλλάζει τα πάντα που ο νόμος και το Σύνταγμα έχουν αποφασίσει διαφορετικά.

 Γιατί, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο απόφασης, τώρα σε μια κοινότητα που ζει μια εθνική ομάδα, όχι μόνο, θα χρησιμοποιείται με τις υπηρεσίες των αντίστοιχων δήμων και κοινοτήτων, η μητρική τους γλώσσα για υπηρεσίες, αλλά επίσης για όλες τις αστικές και συλλογικές σχέσεις της κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση.


Ενώ, η επίσημη γλώσσα της διοίκησης σε όλα αυτά τα επίπεδα διακυβέρνησης προβλέπεται τώρα να μην είναι πλέον μόνο η αλβανική».


Ο Φούγκα έδωσε και ένα παράδειγμα στη συνέντευξή του:


Τώρα θα ανοίξει και ο δρόμος για πολιτικά κόμμα με ουσιαστική εθνική ταυτότητα!

Φανταστείτε μια συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου σε έναν δήμο ορισμένων χωριών, όπου κάποιοι μιλούν Αλβανικά, κάποιοι Ελληνικά, κάποιοι σλαβομακεδονικά, κάποιοι Ρομά, κάποιοι γύφτικα και κάποιοι βλάχικα !!!


Ένας πύργος της Βαβέλ ή της Πίζας, στριμμένος από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα! Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε τι θα συμβαίνει», είπε.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr