Βουλγαρικό κίνημα ζητά το κυριλλικό αλφάβητο να ονομαστεί ‘βουλγαρικό’ στην ΕΕ



Ιούνιος 1, 2020. 21:19

Ξεκίνησε ένα κίνημα στη Βουλγαρία πριν από λίγο καιρό με σκοπό να αλλάξει στην ΕΕ η ονομασία κυριλλικό αλφάβητο και να ονομαστεί ‘βουλγαρικό αλφάβητο’.


Στην κίνηση αυτή συμμετέχουν επιστήμονες της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών- ‘μεγάλα ονόματα‘  γλωσσολόγων και ιστορικών.


Ωστόσο, όπως σημειώνει η Dnes.bg,  από τους πολιτικούς το ενδιαφέρον για αυτήν την κίνηση ήταν μηδαμινό, όπως είπε Δρ Μίλεν Βραμπέφσκι, που ξεκίνησε αυτήν την ιδέα για την αλλαγή της ονομασίας του κυριλλικού αλφαβήτου.


Όπως σημειώνεται, υπάρχει μια απειλή, τόσο από τη Βόρεια Μακεδονία όσο και από τη Ρωσία που πιστεύουν (γράφει το κείμενο) ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος  είναι «μεταρρυθμιστές του σλαβικού αλφαβήτου».


«Πριν από λίγο καιρό, μέσω του ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ, επικοινωνήσαμε με τον Επίτροπο για την Πολυγλωσσία στην ΕΕ και μιλήσαμε για αυτό το ζήτημα. Από την άλλη πλευρά ο Μάρτιν Σούλτς (τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) απάντησε σε επιστολή του Αντρέι Κοβάτσεφ ότι δεν υπάρχει διαφωνία τουλάχιστον στην επίσημη εσωτερική αλληλογραφία της ΕΕ , το κυριλλικό αλφάβητο να ονομάζεται βουλγαρικό αλφάβητο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Αλλά, πέρα από όλα αυτά, δεν είχαμε καμία εξέλιξη στο θέμα, γιατί νομίζω ότι περίμεναν επίσημη επιστολή από τον πρωθυπουργό τον υπουργό Εξωτερικών ή έναν από τους  αναπληρωτές πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, για να δείξουν τη θέση του βουλγαρικού κράτους στην αλλαγή αυτής της ονομασίας, σχολίασε ο Δρ Βραμπέφσκι.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr