Διακήρυξη της Αιγύπτου για την κρίση στη Λιβύη- Πρωτοβουλία Σίσι



Ιούνιος 6, 2020. 22:09

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε, το Σάββατο, μια πολιτική πρωτοβουλία που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στην κανονική ζωή στη Λιβύη, προειδοποιώντας την αποφυγή της στρατιωτικής επιλογής για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.


Ο αλ-Σίσι ανέφερε ότι η πολιτική λύση είναι η μόνη που μπορεί να επιλύσει την κρίση στη Λιβύη και ότι η ασφάλεια της Αιγύπτου εξαρτάται από την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης.


Ο αλ-Σίσι τόνισε ότι ο διοικητής του στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χίφτερ, και ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Άκιλα Σάλεχ, δεσμεύτηκαν για το συμφέρον του λαού της Λιβύης, τονίζοντας τη σημασία της επίτευξης πολιτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη.


Οι κοινές δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου και του Χαλίφα Χαφτάρ καθώς  και του Ακίλα Σάλεχ, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο.


Ο αλ-Σίσι ανακοίνωσε τη «Διακήρυξη του Καΐρου» για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της σταθερότητας των λιβυκών εδαφών και των δυνατοτήτων του λαού της.


Ο αλ-Σίσι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ομοσπονδιακό Παλάτι, παρουσία του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης, σύμβουλου Άκιλα Σάλεχ, και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ότι η "Διακήρυξη του Καΐρου" είναι ένα μήνυμα στον κόσμο και περιλαμβάνει μια σταθερή επιθυμία να εφαρμόσει τη βούληση του λαού της Λιβύης για τη σταθερότητα, την ανοικοδόμηση, την κυριαρχία και την ενότητα της χώρας, αλλά πάνω από όλα το συμφέρον της Λιβύης.


Η «Διακήρυξη του Καΐρου» περιλαμβάνει τον σεβασμό όλων των διεθνών προσπαθειών για επίλυση της κρίσης της Λιβύης στο πολιτικό της πλαίσιο, 48ωρη εκεχειρία σε όλα τα εδάφη της Λιβύης, διάλυση πολιτοφυλακών, παράδοση των όπλων τους στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, εκδίωξη ξένων μισθοφόρων από τη χώρα και ολοκλήρωση των ενεργειών της πρωτοβουλίας 5 + 5 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και  τη εξασφάλιση δίκαιης εκπροσώπησης και των τριών περιοχών της Λιβύης για τη διαχείριση της διακυβέρνησης στη Λιβύη για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, δίκαιης και διαφανής διανομής σε όλους τους πολίτες, χωρίς καμία πολιτοφυλακή να καταλάβει καμία από τις δυνατότητες της Λιβύης και να ξεκινήσει μια συνταγματική δήλωση που να ρυθμίζει την πολιτική διαδικασία στη χώρα.



Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στη συνεργασία όλων των χωρών για να υποστηρίξει αυτό το εποικοδομητικό βήμα για την ισχυρή επιστροφή της Λιβύης στην κανονικότητα και να κληθεί η ανατολική περιοχή να πάει στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, της Αφρικανικής Ένωσης και των γειτονικών χωρών της Λιβύης.


Τόνισε ότι η Διακήρυξη του Καΐρου είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη και την έναρξη ενός νέου σταδίου για την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή στη Λιβύη.


Ο Χαφτάρ  ζήτησε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου να εμποδίσει την Άγκυρα να φέρει μισθοφόρους


Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανάμειξης της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αποκαλώντας αυτήν ως  «όνειρο αποκατάστασης του οθωμανικού χαλιφάτου».


Ο Χαφτάρ στη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου στο Ομοσπονδιακό Παλάτι, το Σάββατο, δήλωσε ότι ο στρατός της Λιβύης επιδιώκει να εκδιώξει τους Τούρκους αποίκους που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν αυτό που περιγράφουν ως «κληρονομιά των προγόνων τους των  Οθωμανών», τονίζοντας ότι υποστηρίζει  την πρωτοβουλία της Αιγύπτου.


Πρόσθεσε ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί την τρομοκρατία μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου που παραμένει απαθής, και μεταφέρει τρομοκρατικά στοιχεία από το ένα μέρος στο άλλο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ζητώντας την ανάγκη να αποθαρρυνθεί η Τουρκία στην στρατιωτική πολιτική που έχει χαράξει.





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr