Πρώην πρόεδρος της Αλβανίας: «Δεν υπήρξε τουρκική παρέμβαση στη συμφωνία με την Ελλάδα»


Φωτό αρχείου


Ιούνιος 19, 2020. 08:50

Ο σάλος που δημιουργήθηκε  από τις δηλώσεις ενός Τούρκου απόστρατου ναυάρχου ότι με την παρέμβαση της Τουρκίας έγινε η ακύρωση της Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, έκανε τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι,  να προβεί σε δηλώσεις.


 Έτσι, οι εικασίες του πρώην Τούρκου αξιωματούχου της Άγκυρας ότι η τουρκική κυβέρνηση επηρέασε την ακύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας του 2009 μεταξύ των Τιράνων και της Αθήνας, απορρίφθηκαν, επίσης, από τον Μπαμίρ Τόπι, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της χώρας. 


Προσκεκλημένος στο "Repolitix", ο Τόπι είπε ότι δεν υπήρξε παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτήν τη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα νωρίτερα σήμερα (χθες). 


Ο Μπαμίρ Τόπι διευκρίνισε ότι όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητες συμφωνίες, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι άνθρωποι, με κίνητρο την θέση στους υψηλούς θεσμούς που υπηρετούν και  όχι με πολιτικά κίνητρα.


«Με την ευθύνη των αρχών που είχα δεν υπήρξε παρέμβαση και το έχω ακούσει αυτό για πρώτη φορά αυτές τις μέρες. Τα προβλήματα ήταν διαφορετικά εκείνη την εποχή», είπε συνεχίζοντας:


«Κάθε φορά που πραγματοποιείται μια διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να περάσουν από πολύ σημαντικά φίλτρα επαγγελματισμού και όχι πολιτικής, και ότι προέρχονται από θεσμούς και ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιόπιστοι».


Σημειώνεται ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που την εποχή της ακύρωσης της Συμφωνίας ήταν στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε ψευδείς, τις δηλώσεις του πρώην Τούρκου ναυάρχου ο οποίος ανέφερε ότι αξιωματούχος της Άγκυρας επηρέασε την ακύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας του 2009 μεταξύ των Τιράνων και της Αθήνας. Ο Έντι Ράμα είπε ότι αυτό είναι αναληθές, αποκαλώντας τα μέσα ενημέρωσης ‘καζάνι’.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr