«Η Τουρκία πρέπει να αιτιολογήσει την άρνησή της για τον έλεγχο ύποπτου πλοίου στη Λιβύη»





Ιούνιος 12, 2020. 09:09

Η άρνηση της Τουρκίας στην επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ειρήνη» σε φορτηγό πλοίο που ήταν ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών που επιβλήθηκε στη Λιβύη θα πρέπει να αιτιολογηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως ανέφεραν την Πέμπτη ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνει η λιβυκή Al Wasat, επικαλούμενη την «France Presse».



Εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική,  Πέτερ Στάνο, επιβεβαίωσε το συμβάν σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «επιθεώρηση  σε ύποπτο φορτηγό πλοίο» δεν είχε ολοκληρωθεί.


Ο Στάνο είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση "IRINI" που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του εμπάργκο στη Μεσόγειο έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε «περισσότερα από 75 πλοία» από την έναρξή της στις 31 Μαρτίου. Είπε ότι της ανατέθηκε η αποστολή της σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, και ότι «θα αναφερθεί το περιστατικό στα Ηνωμένα Έθνη».


Η «France Presse» επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές ότι το περιστατικό συνέβη όταν η ελληνική ναυτική φρεγάτα «Σπέτσαι» που συμμετέχει στην επιχείρηση "IRINI" προσπάθησε να ελέγξει το ύποπτο φορτηγό πλοίο που απέπλευσε από την Τουρκία.


Πρόσθεσε ότι ένα από τα δύο τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο κάλεσε τον πλοίαρχο του ελληνικού πλοίου και του είπε να μείνει μακριά από το φορτηγό πλοίο. 


«Οι κανόνες λειτουργίας της «Ειρήνης» είναι πολύ αυστηροί όσον αφορά την παρέμβαση στην αναζήτηση ύποπτων πλοίων. Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής του ελληνικού πλοίου δεν είχε άλλη επιλογή παρά να επιτρέψει στο ύποπτο φορτηγό πλοίο να συνεχίσει τη διαδρομή του», ανέφεραν οι πηγές.


Ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωσε ότι ανέφερε το περιστατικό στα Ηνωμένα Έθνη και τις περιστάσεις του για την παρακολούθηση της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι είχαν ληφθεί δορυφορικές φωτογραφίες και πληροφορίες για να δικαιολογήσουν την επέμβαση των πλοίων  της αποστολής «Ireni».


«Η France Presse» ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το συμβάν κατά τη συνάντησή τους την επόμενη Δευτέρα μέσω βίντεο κλειστού κυκλώματος. Μπορεί επίσης να προταθεί σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του, στις 17 με 18 Ιουνίου.


Al Wasat, Address Libya,


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr