Η Σερβία έχει δαπανήσει στο στρατό περισσότερα από όλα τα Δυτικά Βαλκάνια



Ιούνιος 29, 2020. 21:50

Μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία διέθεσε τα περισσότερα χρήματα για τον στρατό κατά τη διάρκεια του 2019.


Αυτό φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).


Στη Σερβία, οι στρατιωτικές δαπάνες τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το SIPRI, ήταν 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 326 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2018 ή 43%, σύμφωνα με το Radio Free Europe.


Με αυτό το άλμα, η Σερβία ξεπέρασε την Κροατία πέρυσι, η οποία το 2018 κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιοχή όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες.


Επίσης, στη λίστα των SIPRI των 15 κορυφαίων χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση χρηματοδότησης σε σύγκριση με το 2018, η Σερβία βρίσκεται στην πέμπτη θέση.
Σε σύγκριση με το 2018, όλες οι χώρες έχουν σημειώσει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με τη Σερβία και την Κροατία να οδηγούν το ποσό των πόρων που έχουν διαθέσει, το καθένα με περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2019.


Οι άλλες γειτονικές χώρες έχουν σημαντικά χαμηλότερες στρατιωτικές επενδύσεις - Αλβανία 198 εκατομμύρια δολάρια, 183 εκατομμύρια η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία 151 εκατομμύρια,  το Μαυροβούνιο 89,3 εκατομμύρια.


Η Σερβία, υπενθυμίζει στο Radio Free Europe, έχει οπλιστεί εντατικά τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες από τις προμήθειες είναι από τη Ρωσία. 


Μεταξύ άλλων, τα τελευταία τρία χρόνια, ο σερβικός στρατός αγόρασε πέντε ελικόπτερα Mi-17V-5 και τέσσερα ελικόπτερα Mi-35M από τη Ρωσία. 


Επένδυσε στον εκσυγχρονισμό των ρωσικών μαχητικών MiG-29, και βάσει της συμφωνίας με τη χώρα αυτή, το 2019 αγοράστηκε ένα πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα “Pantsir S-1”.


Η Κροατία ενισχύει επίσης τον στρατό της τα τελευταία χρόνια. Αν και όχι τόσο πολύ όσο το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ αύξησε επίσης τις δαπάνες του (κατά περίπου 43 εκατομμύρια δολάρια) σε σύγκριση με το 2018 και το 2019 ανήλθε σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.


Νωρίτερα φέτος, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχύσει την αεροπορική άμυνα με την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, αλλά λόγω της κρίσης με την πανδημία κορωνοϊού, η αγορά έχει καθυστερήσει.

Mkd.mk
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr