Αμερικανική έκθεση: Ναζιστικά σουβενίρ πωλούνται σωρηδόν σε τουριστικές περιοχές της Βουλγαρίας



«ΗΠΑ: Μαζικές πωλήσεις ναζιστικών σουβενίρ σε τουριστικές περιοχές της Βουλγαρίας»

Ιούνιος 11, 2020. 17:15

Οι αντισημιτικές εκδηλώσεις και οι επιθέσεις εναντίον άλλων θρησκειών συνεχίζονται στη Βουλγαρία. Τα αναμνηστικά με τα ναζιστικά σύμβολα είναι ευρέως διαδεδομένα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, και σύμφωνα με τις εβραϊκές οργανώσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, γράφει βουλγαρική εφημερίδα.



 Αυτό αναφέρεται εν μέρει για τη Βουλγαρία από την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο, που δημοσιεύτηκε χθες.


Σημειώνεται ότι ναζιστικές πορείες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα, αν και ο δήμαρχος το έχει απαγορεύσει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ το Διοικητικό Δικαστήριο της Σόφιας το έχει επιτρέψει, και αυτό είναι μια πρακτική ετών, παρά τις εκκλήσεις των διπλωματών για απαγόρευση.


Τα αντισημιτικά σύμβολα «εμφανίζονται τακτικά σε δημόσιους χώρους», σύμφωνα με την Εβραϊκή κοινότητα στη Βουλγαρία « Σαλόμ», καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερες παρόμοιες ρητορικές και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα, και πραγματοποιούνται περισσότερες συναντήσεις ακροδεξιών και ακραίων εθνικιστικών ομάδων, όπως και αναφέρει η εφημερίδα Dnevnik.


 Οι διαδηλώσεις εναντίον Μουσουλμάνων και Εβραίων συνεχίζονται, σύμφωνα με τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας και τους Μουφτήδες καθώς παρατηρούνται βανδαλισμοί, επιθετικά γκράφιτι και σβάστικες, σπασμένα παράθυρα στους ναούς τους.


Δύο περιστατικά αναφέρθηκαν πέρυσι - ένα στις 2 Ιουλίου, όταν ζωγραφίστηκαν με ναζιστικά σύμβολα του Τζαμιού Κουρσουνλού  (αναφέρεται στο Τζαμί Κουρσούμ στο Κάρλοβο) και στις 4 Ιουλίου του περασμένου έτους, όταν  άγνωστοι έσπασαν τα παράθυρα στην μπροστινή πόρτα του μουφτή.


Επισημαίνονται, επίσης, τα θετικά παραδείγματα.
 Για παράδειγμα, το πρώτο εβραϊκό σχολείο στη Σόφια που λειτουργεί εδώ και  20 χρόνια και το Νοέμβριο η χώρα έγινε μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Αναφέρεται, ακόμη,  μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μάιο του 2019, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία το 20% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι διακρίσεις για θρησκευτικούς ή θρησκευτικούς λόγους είναι ευρέως διαδεδομένες στη Βουλγαρία, ενώ το 65%  είπε  ότι είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.


Συνολικά 93 τοις εκατό λένε ότι θα αισθάνονται καλά αν συνεργάζονται με έναν Χριστιανό, το 80 τοις εκατό με έναν άθεο, το 79 τοις εκατό με έναν Εβραίο, το 75 τοις εκατό με έναν μουσουλμάνο και το 69 τοις εκατό με έναν βουδιστή.


Οι αρνητικές αναφορές για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά  στα ΜΜΕ μειώνονται, αλλά συνεχίζονται διαδικτυακά, αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα,  περιγράφεται στα διαδικτυακά μέσα ως «σατανική» αίρεση και ως «ομάδα οργανωμένου εγκλήματος».


Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στη διαφωνία σχετικά με τη νομοθεσία που επέτρεψε την αύξηση της χρηματοδότησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και της μουσουλμανικής κοινότητας και την αναβολή της πληρωμής χρεών τους, ενώ καθορίστηκαν ποινές εναντίον Μουσουλμάνων για διάδοση του Ισλαμιστικού Σαλαφισμού και της υποστήριξης της ιδεολογίας του «Ισλαμικού κράτους».




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr