Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

Η διαφθορά κατεβάζει τους Βούλγαρους στους δρόμουςΠηγή: YouTube/Dimiter Kenarov


Ιούλιος 11, 2020. 21:14


Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κάλεσε την κυβέρνηση Μπόικο Μπορίσοφ και τον γενικό εισαγγελέα να παραιτηθούν, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση των αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων που οδήγησαν σε μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα.Ο Ράντεφ δήλωσε σήμερα ότι «οι Βούλγαροι διαφόρων ηλικιών και πολιτικών οργανώσεων απαιτούν την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και των βασικών πολιτικών ελευθεριών που έχουν παραβιαστεί συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια».


"Η οργή είναι μεγάλη. Ο λαός διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να κατασταλεί με  τον φόβο και την ισχύ», δήλωσε ο Ράντεφ σε τηλεοπτική ομιλία του.


Ο Ράντεβ, εκλέχθηκε πρόεδρος το 2016 προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επικρίνει ανοιχτά την κεντροδεξιά κυβέρνηση και την κατηγορεί για διαφθορά, έλλειψη δικαιοσύνης και ασφυξία της ελευθερίας του λόγου.


Χιλιάδες Βούλγαροι βγήκαν στους δρόμους της Σόφιας απαιτώντας την παραίτηση του Μπορίσοφ και του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά και δεσμούς με εγκληματικές ομάδες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα όταν ο Γκέσεφ έδωσε εντολή για έρευνα του γραφείου του Προέδρου και τη σύλληψη δύο συνεργατών του Ράντεφ που είναι ύποπτοι για εύνοια επιχειρηματιών.


Ο Μπόικο Μπορίσοφ έγινε πρωθυπουργός το 2009 και η τρίτη θητεία του λήγει τον Μάρτιο.


Σχετικό το βίντεο του Dimiter Kenarov--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr