Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την «Βάγκνερ» για τοποθέτηση ναρκών στη Λιβύη


Έκρηξη νάρκης στα περίχωρα της Τρίπολης (φωτό: Akhbar al Aan)


Ιούλιος 16, 2020. 07:41

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν, την Τετάρτη, ρωσική ομάδα μισθοφόρων για την τοποθέτηση ναρκών στα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. 



Η Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ στην Αφρική (AFRICOM) ανακοίνωσε ότι έχει «πειστικά στοιχεία ότι η Ομάδα Wagner, η οποία χρηματοδοτείται και λειτουργεί από το ρωσικό κράτος, έχει τοποθετήσει νάρκες ξηράς και εκρηκτικές συσκευές» μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.


«Τα τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία -βίντεο, δείχνουν παγίδες και ναρκοπέδια τοποθετημένα κοντά στα προάστια της Τρίπολης μέχρι τη Σύρτη από τα μέσα Ιουνίου», ανακοίνωσε.


Ο επικεφαλής επιχειρήσεων της AFRICOM Μπράντφορντ Γκρίινγκ κατηγόρησε την Ομάδα Wagner, η οποία είναι προσκείμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για «ένδειξη απόλυτης αδιαφορίας για την ασφάλεια των Λιβύων».


Πρόσθεσε, «οι απερίσκεπτες μέθοδοι που υιοθέτησε η Ομάδα Wagner παρατείνουν τη διάρκεια της σύγκρουσης και προκαλούν περιττό πόνο και το θάνατο αθώων πολιτών».

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επανειλημμένα τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στη σύγκρουση στη Λιβύη στέλνοντας όπλα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ το 2011 στη Λιβύη.


Σύμφωνα με αναφορές των ρωσικών και δυτικών μέσων ενημέρωσης, η χρηματοδότηση του ομίλου Wagner προέρχεται από τον επιχειρηματία  Ευγένη Πριγκοζίν (Евге́ний Ви́кторович Приго́жин), ο οποίος είναι προσκείμενος στον Πούτιν.


Ο Πριγκοζίν, ο οποίος αρνείται τυχόν διασυνδέσεις με την Ομάδα Wagner, υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις στο πλαίσιο έρευνας του Ειδικού Ερευνητή  Ρόμπερτ Μούλερ (Robert Mueller) για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.


Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη νέες κυρώσεις κατά οντοτήτων που διοικεί ο Πριγκοζίν στο Σουδάν, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη.


Ο Πριγκοζίν είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση της εταιρείας «Invest» στο Σουδάν, που αποτελεί το μέτωπο του ομίλου Wagner.


«Ο Ευγένη Πριγκοζίν και οι ομάδες του εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους στο Σουδάν για να εμπλουτίσουν τον εαυτό τους και να διαδώσουν την αρνητική τους επιρροή στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γραμματέας του Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ, Στίβεν Μνουσίν (Steven Mnuchin).

Σύμφωνα με τις κυρώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της «Umm Invest»  στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αποτρέψουν τυχόν συναλλαγές με αυτήν την εταιρεία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr