Εμπειρογνώμονες της Λιβύης για την απόφαση της Αιγύπτου να επέμβει στρατιωτικά



Ιούλιος 21, 2020. 13:13

Εμπειρογνώμονες της Λιβύης σχολίασαν, την Τρίτη, ότι η έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις σε πολεμικές αποστολές εκτός των συνόρων του κράτους, ιδίως στα δυτικά της σύνορα, είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την Τουρκία και τους συμμάχους της στην Τρίπολη. 



Το Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αντιπροσώπων, τη Δευτέρα, ενέκρινε ομόφωνα τις απόψεις των βουλευτών που παρευρέθηκαν για αποστολή δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού εκτός των συνόρων του κράτους, για να υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου έναντι της κατάστασης που διαμορφώνεται στα δυτικά της χώρας από τις ενέργειες των ένοπλων εγκληματικών πολιτοφυλακών και ξένων τρομοκρατικών στοιχείων - μέχρι την τελική εκκαθάρισή τους.


Η απόφαση της Αιγύπτου αλλάζει το σκηνικό στη Λιβύη


Ο στρατηγός  Σαράφ αλ Ντιν Αλουανί [Sharaf al-Din Al-Alwani], στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Λιβύης, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή θέση εν γένει εξαπλώνει τον φόβο στις επιδιώξεις της Άγκυρας και κατόπιν αυτού ζήτησε επείγουσα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη απ όλες τις εκφράσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εξετάσουν τη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση.


Ο Αλουανί τόνισε, σε ειδική συνέντευξη στο «Al-Ain News», ότι η παρουσία της Αιγύπτου στη σκηνή της Λιβύης θα αλλάξει εντελώς τη στρατιωτική εξίσωση αφού οι αναφορές και τα δεδομένα έχουν παραπλανήσει τους Τούρκους, αφού με ευκολία προχώρησαν και στην υλοποίηση του σχεδίου τους φέρνοντας την κατάσταση υπέρ των ομάδων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με τις νέες τεχνολογίες που εφάρμοσαν στη θάλασσα και στον αέρα.


Πρόσθεσε ότι η Τουρκία εκτιμά την πραγματική δύναμη της Αιγύπτου, του στρατού της και της λαϊκής υποστήριξής του, καθώς και την αποφασιστικότητα που δείχνει για την εθνική ασφάλεια της, που αποδείχθηκε μετά την αναβολή των τουρκικών ασκήσεων, με την ακύρωση από την Άγκυρα αυτών επικαλούμενο τον κακό καιρό.


Ωστόσο, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Λιβύης πιστεύει ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα σταματήσει την προσπάθειά της να επιτεθεί στη Σύρτη, αλλά θέλει να κερδίσει χρόνο για να αναδιοργανώσει τις τάξεις της στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μάχης.


Εν κατακλείδι, η αιγυπτιακή ηγεσία, μετά την εντολή της, θα συντονιστεί απευθείας με την ηγεσία στη Λιβύη (Τομπρούκ)  για να μελετήσει την κατάσταση και να αναπτύξει σχέδια που να είναι ανάλογα με τα τρέχοντα και αναμενόμενα γεγονότα επί χάρτου και μελετώντας τη γεωγραφία του εδάφους και τις εγκεκριμένες και μη εγκεκριμένες διαδρομές επίθεσης.


Η υποστήριξη του λαού


Σύμφωνα εξάλλου με τον Μοχάμεντ Ταρχούνι, πολιτικού και στρατιωτικού αναλυτή της Λιβύης, η στάση του Καΐρου να ενεργήσει για την υπεράσπιση της αραβικής εθνικής ασφάλειας στη Λιβύη προέρχεται από τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει το μεγαλύτερο αραβικό κράτος, η Αίγυπτος, η οποία θα ανταποκριθεί στις συχνές εκκλήσεις του κοινοβουλίου της Λιβύης και των πρεσβυτέρων των φυλών.


Ο ίδιος θα τονίσει ότι οι Λίβυοι βλέπουν την αιγυπτιακή παρέμβαση στη Λιβύη, παρά του ότι είναι σύννομη με τους διεθνείς κανόνες περί ασφαλείας, περισσότερο ως υποστήριξη προς τους Άραβες αδελφούς τους.


Νόμιμη Απόφαση


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου αποτελούν μία ενιαία ασφάλεια και ένα πεπρωμένο, και επομένως η έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου να υποστηρίξει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στον λιβυκό στρατό ήταν αναμενόμενη και ομόφωνη, λέει ο πολιτικός αναλυτής της Λιβύης Αμπντουλάχ Αλ Χαφίφι [Abdulah al Khafifi].


Ο Αλ Χαφίφι πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο «Al-Ain News», ότι ο αιγυπτιακός ρόλος έχει όλα τα στοιχεία νομιμότητας όσον αφορά τους διεθνείς κανόνες και νόμους και ότι ήταν κοινό αίτημα των επικεφαλής των λιβυκών φυλών που επισκέφθηκαν την Αίγυπτο τις τελευταίες δύο ημέρες και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και ζήτησαν την παρέμβαση του αιγυπτιακού στρατού.


Τόνισε ότι η Λιβύη και η Αίγυπτος είναι δύο γειτονικές χώρες και υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών σε διαφορετικά επίπεδα, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος και οι αδελφοί της σε αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και άλλοι αντιτίθενται σθεναρά στην τρομοκρατική οργάνωση της Μουσουλμανικής  Αδελφότητας, ειδικά μετά  την τελευταία απόφαση που εξέδωσε το δικαστικό σώμα της Ιορδανίας για τη 'Διάλυση της Τρομοκρατικής  Αδελφότητας'.



al-ain.com - Αμπού Ντάμπι
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr