Πεσκόφ: Η απόφαση για την Αγία Σοφία δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας



Ιούλιος 17, 2020. 23:14

Η επιστροφή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο AvtoRadio.


Μεταξύ άλλων, ο Πεσκόφ αναφέρθηκε στην απόφαση της [Τουρκίας] για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και δήλωσε τα εξής:


" Δεν πιστεύω ότι η απόφαση της Αγίας Σοφίας θα βλάψει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας . Η επίσημη κρατική μας θέση είναι ότι αυτό το ζήτημα είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπόψη σε κάθε απόφασή τους ότι «Η Αγία Σόφια είναι ένα αντικείμενο που περιλαμβάνεται ήδη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ελπίζουμε να το λάβουν υπόψη ότι έχει ιερή σημασία για πολλούς Χριστιανούς και Ορθόδοξους».


Ο Πέσκοφ τόνισε ότι η απόφαση της τουρκικής διοίκησης δεν θα είναι εμπόδιο για τους Χριστιανούς που θέλουν να εισέλθουν στην Αγία Σοφία.


«Οι Τούρκοι συνεργάτες μας,  μας έχουν πει ότι όλα θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι όποιος θέλει θα μπορεί να επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Η είσοδος θα είναι τώρα δωρεάν . Από αυτή την άποψη θα είναι  «κέρδος για τους τουρίστες μας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.


«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ παρόμοιοι μεταξύ τους τηρώντας τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Πεσκόφ.


«Όταν ο Πούτιν υπόσχεται κάτι, το τηρεί αμέσως. Από αυτή την άποψη, ο Ερντογάν και ο Πούτιν είναι πολύ παρόμοιοι. Γι 'αυτό καταφέρνουν να βρουν λύσεις σε πολύ δύσκολες καταστάσεις . Όπως στην περίπτωση της Συρίας, για παράδειγμα", κατέληξε ο Πεσκόφ.





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr