Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στον Πούτιν τη διατήρηση των χριστιανικών ιερών στην Αγία Σοφία



Ιούλιος 13, 2020. 19:28

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν,  υποσχέθηκε να διατηρήσει τα χριστιανικά ιερά στην Αγία Σοφία και επίσης εγγυήθηκε την πρόσβαση όλων σε αυτήν την υπέροχη αρχιτεκτονική δομή. Αυτό αναφέρθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την Gazeta.ru.



Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ερντογάν στην ευρεία δημόσια κατακραυγή που προκλήθηκε την πρόθεση των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί. Ο αρχηγός της Τουρκικής Δημοκρατίας, σε απάντηση, διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι οι τουρίστες θα έχουν πρόσβαση στο ναό, καθώς και το απαραβίαστο των χριστιανικών ιερών.


Στις 10 Ιουλίου, το τουρκικό κρατικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η Αγία Σοφία από μουσείο θα μετατραπεί σε τζαμί. 


Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας  Αντρέι Κλιμόφ τόνισε ότι η απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος του καθεδρικού ναού ανήκει στην κανονική επικράτεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος κάποτε συμμετείχε στο σχίσμα της εκκλησίας στην Ουκρανία και δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. 


Ο Πατριάρχης της Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος,  εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απόφαση του Τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου.


Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού, περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας πέρυσι.


Gazeta.ru


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr