Κοινοβούλιο Λιβύης: Ο Στρατός της Αιγύπτου έχει το δικαίωμα να αποτρέψει την τουρκική εισβολή



Ιούλιος 14, 2020. 19:54

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει τις δηλώσεις, στα τέλη Ιουνίου, του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι  που έγιναν παρουσία εκπροσώπων των λιβυκών φυλών, στους οποίους είπε ότι η Αίγυπτος ήταν έτοιμη να παρέμβει στη χώρα, η οποία απειλείται «εάν μας το ζητούσε ο λιβυκός λαός».



 Το κοινοβούλιο της Λιβύης επεσήμανε ότι η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να παρέμβει στη Λιβύη για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια των δύο χωρών.


 Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να αποτρέψει «την κατάφωρη τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη και την εισβολή της» εάν διαπιστώσει επικείμενη απειλή.


Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα (Τρίτη) το πρωί, το κοινοβούλιο της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος και ο μόνος εκλεγμένος εκφραστής του λιβυκού λαού.


Ο Αλ-Σίσι είχε πει ότι οποιαδήποτε άμεση αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη έχει τη διεθνή νομιμότητα υπό το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Είπε ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει και να οπλίσει τους νέους των φυλών της Λιβύης υπό την επίβλεψη των εκπροσώπων τους.


 Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τέτοια παρέμβαση στοχεύει στην προστασία και διατήρηση των δυτικών συνόρων της Αιγύπτου από τις απειλές που θέτουν οι τρομοκράτες και οι μισθοφόροι.


 Το κοινοβούλιο της Λιβύης, που είναι σύμμαχος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης με επικεφαλής τον διοικητή  Χαλιφα Χαφτάρ, τόνισε ότι η αντιμετώπιση των εισβολέων «θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των εθνικών αποφάσεων της Λιβύης, θα διατηρήσει την κυριαρχία και την ενότητα της Λιβύης και θα διατηρήσει τον πλούτο του λαού της Λιβύης από τις φιλοδοξίες των εισβολέων αποίκων».


 Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ , δήλωσε ότι η χώρα θα ζητούσε τη στρατιωτική επέμβαση από την Αίγυπτο όποτε το απαιτούσε η κατάσταση.


 Η Τουρκία ενέτεινε πρόσφατα τη στρατιωτική της υποστήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σάρατζ. 

Παρέχει ήδη αεροσκάφη, συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπλα και μισθοφόρους από τη Συρία, τους οποίους έστειλε και  βοήθησαν την κυβέρνηση  της Τρίπολης ώστε να επιτύχει σημαντικές νίκες τους τελευταίους μήνες ενάντια στον αντίπαλό της, στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr