Κίνδυνος ανάφλεξης όλης της βόρειας Αφρικής- Μπαίνει στο παιχνίδι και η Αλγερία



Ιούλιος 21, 2020. 20:43

Η αστάθεια που υπάρχει στην επικράτεια της Λιβύης, μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση ολόκληρης της περιοχής. Αυτό οφείλεται στην παρέμβαση πολλών κρατών σε αυτήν ταυτόχρονα.


Παρατηρητές εντόπισαν συστήματα τακτικών πυραύλων ‘Iskander’ στα σύνορα Αλγερίας – Λιβύης και υπάρχει τώρα ακόμη μια επέμβαση που ίσως καθορίσει τον νικητή επί του εδάφους της Λιβύης.


Το Κάιρο έχει από καιρό δηλώσει ότι η Αίγυπτος έχει κάθε δικαίωμα να παρέμβει στην κατάσταση της γειτονικής χώρας, καθώς επηρεάζει την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. 

Τώρα αυτό επισημοποιείται νομικά, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης (το κοινοβούλιο που έχει έδρα στο Τομπρούκ) κάλεσε επίσημα τον αιγυπτιακό στρατό να αποκρούσει την τουρκική επίθεση.


Εμπλοκή της Αλγερίας


Ωστόσο, η Αλγερία παρενέβη απροσδόκητα στην κατάσταση γύρω από τη Λιβύη. Οι αρχές αυτής της χώρας ανακοίνωσαν επίσημα ότι εάν ο αιγυπτιακός στρατός διασχίσει τα σύνορα, θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Αλγερίας. 

Συγχρόνως, τα στρατεύματα της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολη και οι σύμμαχοί τους από την Τουρκία, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν επίθεση για την κατάκτηση της παράκτιας πόλης Σύρτη και της αεροπορικής βάσης  Αλ Τζούφρα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.


Ο αιγυπτιακός στρατός εισβολής θα αποτελείται από  2-3 ταξιαρχίες τεθωρακισμένων, τις οποίες θα υποστηρίξουν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Αυτό, σύμφωνα με το Κάιρο, θα πρέπει να είναι αρκετό για να εγγυηθεί ένα νέο status quo στη Λιβύη.

Εάν, εντούτοις, οι δυνάμεις της Τρίπολης, με τη βοήθεια των συμμάχων τους, καταφέρουν  να ελέγξουν τη Σύρτη, η θέση του Εθνικού Στρατού θα γίνει πολύ περίπλοκη. 

Η Σύρτη είναι η πιο σημαντική πόλη στη Λιβύη. Όσοι την κατέχουν ελέγχουν τα δύο τρίτα των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης. Χωρίς πετρέλαιο, δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για να διεξαχθεί πόλεμος.


Προς το παρόν, υπάρχουν πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το ρωσικό δημοσίευμα από τη ΜΚΟ «για τα ανθρώπινα δικαιώματα»  που αναφέρουν ότι η Αλγερία έχει τοποθετήσει τα συστήματα Iskander στα σύνορα με τη Λιβύη. Επισημαίνεται ότι η Αλγερία υποστηρίζει τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης. Έχει τη δυνατότητα με τους πυραύλους αυτούς να προκαλέσει την «άνευ όρων ήττα» των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, όπως σημειώνεται.


Σήμερα, η Αλγερία είναι εξοπλισμένη με 4 ρωσικά συγκροτήματα Iskander και αυτή η αφρικανική χώρα μπορεί να γίνει η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει  αυτό το ρωσικό όπλο εναντίον του στρατού μιας άλλης χώρας. 


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr