Πρώην ΥΠΕΞ Αιγύπτου: «Οι ΗΠΑ έχουν εκλογές, να συζητήσουμε καλύτερα με τη Ρωσία για τη Λιβύη»



Ιούλιος 23, 2020. 18:48

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Πρέσβης Ναμπίλ Φαχμί [Nabil Fahmy], κάλεσε τη χώρα του να συζητήσει με τη Ρωσία, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή είναι ένα ενεργό και ισχυρό κράτος, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η οποία βρίσκεται σε μια αδύναμη θέση αυτούς τους μήνες.



Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη στην εκπομπή  «Κάιρο Τώρα», που μεταδόθηκε στο δορυφορικό κανάλι «Al-Arabiya» στις Ειδήσεις [Al-Hadath], την Τρίτη.


Ο Φαχμί είπε ότι το Κάιρο αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ξεκινώντας από την πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες του κόσμου στο σύνολό τους, που είναι η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.


Πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει  άλλες δύο κύριες προκλήσεις, η μία στο δυτικό μέτωπο, στην κρίση της Λιβύης, η οποία είναι μια άμεση πρόκληση, και άλλη στα νότια σύνορα, (το φράγμα στον ποταμό Νείλο)  η οποία είναι υπαρξιακή πρόκληση».


Τόνισε ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση στη Λιβύη έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, ευελπιστώντας  ότι με τα πολιτικά μέσα θα επιτευχθεί η επίλυση της κρίσης.


Ο Φαχμί ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη να επηρεάσει τη Λιβύη, θεωρώντας ότι η καλύτερη κατεύθυνση είναι να εντατικοποιηθεί ο συντονισμός με τους Ρώσους, ειδικά, τώρα,  καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απασχολημένες με τις εκλογές του φθινοπώρου.


Όπως είναι γνωστό το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τις θέσεις των παρόντων μελών σχετικά με την εντολή του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να αποστείλει μέρος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές μάχης έξω από τα σύνορα του αιγυπτιακού κράτους, για να υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου προς τη δυτική στρατηγική κατεύθυνση.


Συμπίπτοντας όμως με την ανακοίνωση αυτής της έγκρισης, ο Αλ-Σίσι έκανε ένα τηλεφώνημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δηλώσεις των δύο μερών ανέφεραν ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία για να σταματήσει αμέσως η κλιμάκωση» στη Λιβύη, αλλά, οι παρατηρητές είδαν την άρνηση των ΗΠΑ για αιγυπτιακή παρέμβαση στη Λιβύη.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr