Ρώσος πρέσβης: Δεν υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία βάσης στη Λιβύη

Τρίπολη- φωτό αρχείου

Ιούλιος 30, 2020. 22:44

Κάιρο.

Η Μόσχα δεν σκοπεύει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη και δεν υπεβλήθησαν αντίστοιχες αιτήσεις στις αρχές της Λιβύης, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αίγυπτο  Γκεόργκι Μπορισένκο .


Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA)  Φατί Μπασάγκα σε συνέντευξή του στο Bloomberg είπε για την ανάγκη «παρέμβασης στα σχέδια της Ρωσίας για δημιουργία βάσεων στη Σύρτη και την Τζούφρα».


«Η Ρωσία δεν έχει τέτοια σχέδια. Δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα από τη ρωσική πλευρά προς τις αρχές της Λιβύης για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης ή ναυτικής βάσης», δήλωσε ο πρέσβης στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι ΤΕΝ , απαντώντας σε ερώτηση του οικοδεσπότη δημοσιογράφου.


Σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα,  ο Μπασάγκα είπε ότι οι αρχές στην Τρίπολη «δεν θα ενοχλούνταν» με τη δημιουργία μιας αμερικανικής βάσης στη Λιβύη για να συγκρατήσουν τη Ρωσία. 


Τον Ιούνιο, εξάλλου,  η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, ανέφερε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να δημιουργήσει δύο μόνιμες βάσεις στη Λιβύη.


Η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης της Λιβύης, ενεργώντας ως μεσολαβητής και προσπαθώντας να διατηρήσει σχέσεις με όλα τα μέρη της σύγκρουσης. 

 

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είπε ότι η Μόσχα θα ενθαρρύνει όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να προωθήσουν μια διευθέτηση στη Λιβύη χωρίς  στρατιωτική αντιπαράθεση.



--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr