Αρμενία: «Επικίνδυνο προηγούμενο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»



Ιούλιος 12, 2020. 19:13

Αντίδραση για τη μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, προήλθε από την Αρμενία, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.



Η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών, Άννα Νταγνταλιάν, δήλωσε ότι η Αρμενία «ανησυχεί βαθιά για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί».


Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένα ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο αλλά έχει μεγάλη πολιτιστική και πολιτική σημασία:


«Η καθιέρωση της Αγίας Σοφίας σε καθεστώς Μουσείου  και η ένταξή της στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO δεν αποτελούσε σύγκρουση πολιτισμών, αλλά ενότητας και συνεργασίας της ανθρωπότητας. Δυστυχώς, αυτή η τελική απόφαση των τουρκικών αρχών σηματοδοτεί το τέλος της σημαντικής αποστολής της Αγίας Σοφίας και το τι συμβολίζει».


«Να παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τα ιστορικά μνημεία»


Η Άννα Νταγνταλιάν υποστήριξε ότι η τουρκική απόφαση για την Αγία Σοφία «αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο» στην πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών στον σκοπό και την έννοια του Καταλόγου Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».


«Η Διεθνής Κοινότητα και ειδικά η UNESCO οφείλει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την προστασία των ιστορικών τόπων που έχουν παρόμοιο καθεστώς στην Τουρκία».

«Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί, μια αντίδραση προήλθε από την Αρμενία»

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr