Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν στη νέα συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης



Ιούλιος 19, 2020. 20:16

Εμπειρογνώμονες συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του καναλιού Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη σύναψη νέας συμφωνίας  με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (Τρίπολη) στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται διεθνής συμμετοχή, γράφει η Turk Press.



Στην εκπομπή «Πέρα από τις ειδήσεις» συζητήθηκε επίσης η  αμερικανική κριτική προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να φέρει την ευθύνη που ανέλαβε στη Λιβύη, επικρίνοντας τους υποστηρικτές του Χαφτάρ, τον οποίο χαρακτήρισε ως ‘πραξικοπηματία’ και περιέγραψε την αιγυπτιακή παρέμβαση στη Λιβύη ως παράνομη, προσθέτοντας ότι το Αμπού Ντάμπι κινείται εκεί σαν πειρατής.


Παρά τη διεθνή και περιφερειακή διαμάχη σχετικά με τον τουρκικό ρόλο στη Λιβύη από τότε που η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν δύο συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και της στρατιωτικής συνεργασίας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται στη διαδικασία σύναψης νέας συμφωνίας με τη Λιβύη στην οποία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος τα Ηνωμένα Έθνη.


«Η Αίγυπτος δεν απειλείται από την Τουρκία»…



Ο  Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ [Ömer Faruk Korkmaz] είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για τη νέα συμφωνία, δείχνει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την αποκατάσταση της κυβέρνησης Αλ Βέφακ, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα χωρίς να μπουν σε εμφύλιο πόλεμο.


Ο Κορκμάζ επεσήμανε ότι πολλές χώρες του κόσμου έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στον απόστρατο στρατηγό της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, και την στάση προς τη διεθνή αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης (της Τρίπολης), σημειώνοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει να υπογράψει μια νέα συμφωνία με αυτήν με τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Κορκμάζ πρόσθεσε ότι η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου δεν απειλείται από τη Λιβύη ή την Τουρκία, αλλά μάλλον η απειλή προέρχεται εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια από άλλη χώρα (υποδηλώνοντας το Ισραήλ).


 Ο  31χρονος Τούρκος ερευνητής τόνισε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση συμφιλίωσης, η μελλοντική Λιβύη να είναι απαλλαγμένη από πραξικοπήματα, με διεθνή υποστήριξη, σημειώνοντας ότι όποιος επιδιώκει να συμμετάσχει στο μέλλον της Λιβύης πρέπει να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνία και όχι με άλλους.



Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει βάσεις στη Λιβύη για απειλή σε Ελλάδα και Κύπρο



Από την άλλη πλευρά, ο ερευνητής και πολιτικός αναλυτής Αχμέτ αλ Ανάνι [Ahmed Al-Anani] είπε ότι όταν απειληθεί η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, το Κάιρο δεν θα μείνει αδρανές, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν φόβοι στις χώρες της περιοχής και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Τουρκία στη Λιβύη.


Ο Αλ Ανάνι πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα απορρίπτει τη συμφωνία ασφάλειας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, κατηγορώντας την Τουρκία ότι επιδιώκει να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη με σκοπό να απειλήσει γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, είπε.



Τα δύο μηνύματα του Ερντογάν



Από την πλευρά του ο ερευνητής θεμάτων του αραβικού κόσμου και του Ισλάμ, Σαλάχ αλ Καντίρ δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε δύο μηνύματα.


Το πρώτο ήταν ότι η Τουρκία δεν θα μείνει αδρανής και ότι θα κινηθεί επιθετικά στο επόμενο στάδιο για την αποκατάσταση της κυβέρνησης της Τρίπολης.


Το δεύτερο είναι ότι θα επιβεβαιώσει με την τρίτη συμφωνία ότι οι προηγούμενες με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο και συνεπώς τυχόν αλλαγές από οποιαδήποτε λιβυκή πλευρά θα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.


Ο Αλ Καντίρι τόνισε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει σε στρατιωτική αντιπαράθεση για να απελευθερώσει τη Σύρτη και τις πλατφόρμες πετρελαίου.


Το Σάββατο, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης μετέφερε μαχητές προς την πόλη της Σύρτης, η οποία είναι η πύλη προς τους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της χώρας.


Σύμφωνα με το Reuters,  αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικοί ηγέτες της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας ανέφεραν ότι μια αυτοκινητοπομπή περίπου 200 οχημάτων μετακινήθηκε ανατολικά από τη Μισράτα στις ακτές της Μεσογείου προς την πόλη Ταουέργα [Tawergha], που είναι περίπου το ένα τρίτο του δρόμου προς τη Σύρτη.


Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Αλ Βέφακ (της Τρίπολης) ανακοίνωσαν ότι, με την τουρκική υποστήριξη, θα ξαναπάρουν τη Σύρτη και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα, η οποία ελέγχεται από τον Χαλίφα Χαφτάρ.


Ωστόσο, η Αίγυπτος, η οποία τον υποστηρίζει με τη Ρωσία και τα ΗΑΕ, απείλησε να ωθήσει τα στρατεύματα της στη Λιβύη σε περίπτωση που η κυβέρνηση Αλ-Βέφακ και οι τουρκικές δυνάμεις επιδιώκουν να ελέγξουν τη Σύρτη.





               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr