Συνελήφθη Ρώσος δημοσιογράφος για κατασκοπεία υπέρ του ΝΑΤΟ



Ιούλιος 8, 2020. 08:27

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) συνέλαβε τον πρώην ανταποκριτή της «Κομερσάντ», Ιβάν Σαφρόνοφ, με την υποψία κατασκοπείας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.


Τελευταία ο Σαφρόνοφ εργαζόταν ως σύμβουλος του επικεφαλής του ρωσικού διαστημικού γραφείου Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκοζίν.


Λίγο μετά την επιβεβαίωση από την Roscosmos της σύλληψης του, η «Interfax» ανέφερε, επικαλούμενη το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων του FSB, ότι υπήρχε υποψία ότι εργάστηκε σε μια από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ και της είχε διαβιβάσει διαβαθμισμένες στρατιωτικές πληροφορίες.


Εάν δικαστεί για κατασκοπεία και καταδικαστεί, ο Σαφρόνοφ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.


Ωστόσο, ο ίδιος ο Ντμίτρι Ρογκοζίν σχολιάζοντας το συμβάν δήλωσε ότι ο Σαφρόνοφ δεν είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι τον γνώριζε πολλά χρόνια και δεν αμφισβήτησε τον «υψηλό επαγγελματισμό και την προσωπική του ευπρέπεια».


Ως δημοσιογράφος, ο 30χρονος Σαφρόνοφ εμπλέκονταν στα κέντρα εξουσίας και η εμπειρία του διοχετεύονταν στην αρθρογραφία του σε δύο στήλες σε σημαντικές εφημερίδες-  επί μια δεκαετία στην Kommersant και στη Vedomosti. 


Εκεί κάλυπτε τις δραστηριότητες του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, του εμπορίου όπλων, της διαστημικής βιομηχανίας, της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας και άλλων.


Dnevnik.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr