Λιβύη: Οι δυνάμεις της Τρίπολης συνεχίζουν να κινητοποιούνται στο μέτωπο της Σύρτης



Ιούλιος 22, 2020. 08:31


Αξιόπιστες πηγές της Λιβύης αποκάλυψαν ότι γίνονται επαφές μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας με την Τουρκία και την Αίγυπτο για να αποφευχθεί το ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου στην περιοχή της Μεσογείου, σε μια στιγμή που οι δυνάμεις της κυβέρνησης Αλ Βέφακ (της Τρίπολης) συνεχίζουν να κινητοποιούνται προς τη στρατηγική πόλη Σύρτη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον αρχιστράτηγο Χαλίφα Χαφτάρ.



Χθες ο Φατί Πασάγκα [Fathi Pashaga], υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ‘Αλ Βέφακ’ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ,  ο οποίος αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία.


Ενημερωμένες πηγές της Λιβύης ανέφεραν ότι ο Πασάγκα, ο οποίος πρόσφατα έγινε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Τρίπολης, συζήτησε με τον Ακάρ τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σύρτης, καθώς και το ζήτημα της κράτησης δύο Ρώσων από την κυβέρνηση Αλ Βέφακ για κατασκοπεία.


Οι πηγές αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση Αλ Βέφακ ανέθεσε στην Τουρκία τον φάκελο των δύο Ρώσων προκειμένου να έρθει σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, με στόχο την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας για την πρόληψη του επικείμενου πολέμου στη Σύρτη.


Ο Τζαμσίντ Πουλτάεφ [Jamshed Boltaev],  ο Ρώσος Charges d'affaires  στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Τρίπολης δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη πληροφορίες σχετικά με την απελευθέρωση του Μαξίμ Σογκάλι [Maxim Shogali] και του Σαμέρ Σεϊφάν [Samer Seifan] Ρώσων πολιτών που κρατούνται  στη Λιβύη από τον Μάιο, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση κρατουμένων πιλότων της.


«Ζήτησε, μάλιστα, δεσμεύσεις από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας να δώσουν προτεραιότητα στις ρωσικές εταιρείες σε οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια ανοικοδόμησης της Λιβύης», όπως δήλωσε αξιωματούχος της Λιβύης, προσκείμενος στις διαδικασίες των ρωσο-τουρκικών διαπραγματεύσεων.


Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Μόσχα επιδιώκει να εξασφαλίσει εγγυήσεις, με αντάλλαγμα την μη παραχώρηση από την κυβέρνηση Αλ Βέφακ στρατιωτικές ευκολίες ή στρατιωτική βάση στους Αμερικανούς».


Εν των μεταξύ, η στρατιωτική επιχείρηση της Τρίπολης «Ηφαίστειο της Οργής»  επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη άφιξη περισσότερων στρατιωτικών και υλικοτεχνικών ενισχύσεων για την υποστήριξη του άξονα Σύρτη-Αλ Τζούφρα.


Μάλιστα, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ορισμένες φωτογραφίες από αυτές τις ενισχύσεις.




--

                    

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr