Οι τέσσερις ενδείξεις για την επέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη



Ιούλιος 15, 2020. 21:51

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στο έδαφος της Λιβύης για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, του οποίου επικεφαλής είναι ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος πολεμά εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ. 



Σύμφωνα με τον Μαχφούζ Μαρζούκ, απόστρατο στρατηγό του αιγυπτιακού στρατού υπάρχουν ενδείξεις αρκετές για την επικείμενη αιγυπτιακή επίθεση στη Λιβύη.


Από αυτές εμφανείς είναι τέσσερις:


Πρώτη,

 Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένο το δικαίωμα της χώρας του να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός γειτονικού κράτους, εάν αποτελεί σαφή τρομοκρατική απειλή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ένας τέτοιος κίνδυνος προέρχεται από την Τρίπολη.


Η δεύτερη ένδειξη είναι η προειδοποίηση του Αιγύπτου ηγέτη ότι η κατάληψη της Σύρτης από τον αλ Σάρατζ, όπως και της αεροπορικής βάσης Τζούφρα, σημαίνει ότι γίνεται παράβαση της «κόκκινης γραμμής»,  και θα ακολουθήσει άμεση και δυναμική απάντηση από το Κάιρο. 


Εν τω μεταξύ, η  ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης  και η Τουρκία,  έθεσαν ως στόχο των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, αυτών των σημαντικών στρατηγικών σημείων ως προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός.


Η φύση των στρατιωτικών ασκήσεων και τα είδη των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν δείχνουν ότι ο αιγυπτιακός στρατός ετοιμάζει μια στρατηγική επιχείρηση μάχης σε ένα ευρύ μέτωπο - αναμένεται να αναπτυχθούν μεγάλα σώματα και να προσγειωθούν σε σημαντικό βάθος στο εχθρικό έδαφος, ανέφερε ο Μαχφούζ Μαρζούκ ως τρίτη ένδειξη της πιθανής εισβολής του αιγυπτιακού στρατού στη Λιβύη.


Η τέταρτη σημαντική ένδειξη της επικείμενης εισόδου της Αιγύπτου σε ένοπλες συγκρούσεις εναντίον των στρατευμάτων της Τρίπολης είναι το ψήφισμα του κοινοβουλίου της Λιβύης σχετικά με τις αιγυπτιακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα. 


Το κοινοβούλιο, το οποίο εξαρτάται από τις ένοπλες δυνάμεις του Εθνικού Στρατού, έχει έδρα το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη. 


Στην Τρίπολη, υπάρχει μια κυβέρνηση που αντιτίθεται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, από τις δυνάμεις που συγκέντρωσε ο Σάρατζ με τη συνδρομή της Τουρκίας.




Πηγές: Reporter, Ahval,
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr