Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικό κόμμα στη Λιβύη



Ιούλιος 12, 2020. 09:41

Ένα νέο παιχνίδι που δρομολόγησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτές τις ημέρες, για να διεισδύσει στη πολιτική σκηνή της Λιβύης - αφού έγινε γνωστό ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν κατάφερε να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να αναδειχθεί στην τοπική κοινωνία -  είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που φέρει την ονομασία «Για Μπιλάντι»/ «η χώρα μου».


Επικεφαλής αυτού του φορέα φέρεται ο Νουρί Αμπού Σαχεμίν, πρώην πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, ο οποίος βρίσκονταν πίσω από τις ένοπλες πολιτοφυλακές το 2013-14.

Σύμφωνα με την «Al Bayan» των ΗΑΕ, το τουρκικό καθεστώς αποφάσισε να σχηματίσει το νέο αυτό πολιτικό ρεύμα, σε μια προσπάθεια διείσδυσης στην πολιτική σκηνή, ειδικά στην ανατολική και νότια Λιβύη που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ.


Ο σκοπός είναι να δώσει την παρουσία του σε ενδεχόμενες προσεχείς εκλογές, είτε κοινοβουλευτικές είτε προεδρικές, ή ακόμη για επερχόμενο δημοψήφισμα για το σχέδιο του συντάγματος, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εξτρεμιστικά στοιχεία που επιδιώκουν το  διαχωρισμό της Λιβύης.


Ο πολιτικός φορέας


Πηγές από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, ανέφεραν ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν έχει απήχηση και έχει απορριφθεί πολιτικά. Για αυτό γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του Αμπού Σαχεμίν στο σχηματισμό ενός νέου πολιτικού ρεύματος που θα αποτελείται σε επίπεδο αρχηγίας από τα υπολείμματα της μαχητικής ομάδας και μερικούς ηγέτες της Αδελφότητας που διαχωρίζονται  από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Κατασκευής καθώς και από αρχηγούς μαχητικών ομάδων που εγκαταλείπουν την ανατολική περιοχή.


Οι πηγές ανέφεραn ότι η Τούρκοι βασίζονται στον Αμπού Σαχεμίν που έχει πρόσβαση στη φυλή των Βερβέρων  και σε άλλες μειονότητες, καθώς και σε ορισμένες άλλες ομοσπονδιακές δυνάμεις και υποστηρικτές του στα ανατολικά της χώρας.


Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες


Σύμφωνα με αναφορές οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται εδώ και καιρό για να προσελκύσουν άτομα γνωστά από το προηγούμενο καθεστώς και να τα ενσωματώσουν στον πολιτικό σχέδιό τους εναντίον του Εθνικού Στρατού.


Για την εκμετάλλευση της φυλετικής και κοινωνικής τους επιρροής, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις τόσο στην Τουρκία, όσο στην Ιταλία και την Ελβετία, υπό την κάλυψη της Κοινωνίας των Πολιτών με στόχο να τους πείσουν να ενταχθούν στο κίνημα του Αμπού Σαχεμίν.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr