Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020

Το αλβανικό όνειρο στη Βόρεια Μακεδονία«Το όνειρο των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία»


Ιούλιος 18, 2020. 18:08


Τα αλβανικά κόμματα κέρδισαν  33 έδρες στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, όπως ποτέ άλλοτε. Η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση- DUI,  είναι ο νικητής του αλβανικού στρατοπέδου με 15 βουλευτές.Οι πρόωρες εκλογές της 15ης Ιουλίου στη Βόρεια Μακεδονία έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τα αλβανικά κόμματα. Η θέση και η επιρροή τους στο νέο κοινοβούλιο των 120 εδρών έχει αυξηθεί.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.

 Αλλά, αυτό δεν σταμάτησε τους πολίτες, οι οποίοι αψήφισαν τους φόβους τους , συμμετέχοντες στις εκλογές για να σχηματίσουν το νέο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας.


Για πρώτη φορά υπήρξαν δύο καινοτομίες στο πολιτικό φάσμα των Αλβανών: το Κίνημα Besa που εντάχθηκε στον προεκλογικό συνασπισμό με ένα μεγάλο κόμμα της χώρας και η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση βγήκε με Αλβανό υποψήφιο για πρωθυπουργό.


Το Κίνημα Besa και η Συμμαχία για τους Αλβανούς και η Εναλλακτική Λύση, παρόλο που εκφράζουν  την επιθυμία των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα και να γίνει ισχυρότερη η φωνή τους, εντούτοις βλέπουν σκεπτικιστικά την πρωτοβουλία του DUI. 
Σύμφωνα με αυτούς, ο  Αλβανός υποψήφιος πρωθυπουργός ήταν απλώς ένα μέσο για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.


Τα αλβανικά κόμματα έχουν 33 βουλευτές από τους 120 συνολικά. Όμως αυτές οι έδρες κατανέμονται σε 4 διαφορετικές  πολιτικές ομάδες.


Φυσικά, εάν έπρεπε να αγωνιστούν ως ένα κόμμα, ο αριθμός των εκπροσώπων τους θα ήταν  ακόμη μεγαλύτερος, αλλά τις τους εμποδίζει να ενωθούν;


Ο Μετζίτι είπε: Ένα μόνο αλβανικό πολιτικό κόμμα θα ήταν επιβλαβές. Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία χρειάζονται ένα κόμμα στην κυβέρνηση και ένα στην αντιπολίτευση.


Ενώ ο Ελμεντίν Μεμίσι από το Κίνημα Besa δήλωσε: «Ζητήσαμε κατά τη διάρκεια των συνταγματικών αλλαγών να υπάρξει ενοποίηση όλων των αλβανικών κομμάτων, αλλά δυστυχώς δεν το θεώρησαν απαραίτητο να καθίσουν και να μιλήσουν για τα συμφέροντα των Αλβανών».


Αμέσως μετά τις εκλογές, το DUI έκανε πρόταση συνεργασίας με τα άλλα αλβανικά κόμματα για να πραγματοποιήσει το όνειρο μια ολόκληρης κοινότητας.


Ο Σοσιαλδημοκρατικός Σύνδεσμος του Ζόραν Ζάεφ, παρότι έλαβε ένα αλβανικό κόμμα ως μέρος του προεκλογικού του συνασπισμού, δεν απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις κατά του DUI.


Θα δεχόταν βουλευτές από την αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα να αποκτήσει Αλβανό πρωθυπουργό, τουλάχιστον σε αυτήν τη θητεία. Το ίδιο θα έκανε και ο αντίπαλός του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.


«Είμαι έτοιμος σε συνεργασία με τους βουλευτές μας, να δώσω 13 βουλευτές στο VMRO-DPMNE, αφού τόσους θα χρειάζονταν για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση που το DUI θέσει ως προϋπόθεση για το σχηματισμό κυβέρνησης το αίτημά του για Αλβανό πρωθυπουργό», είπε ο Ζάεφ.


Ενώ ο Μίτσκοσκι ήταν απόλυτος: «Είναι γνωστό σε ποιον ανήκει ο πρωθυπουργός σε αυτήν τη χώρα».


Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και έχουν επιτύχει ιστορικά δικαιώματα όπως η διγλωσσία, αλλά μπροστά στην κάμερα λένε ότι φοβούνται μια ανεπιθύμητη αντίδραση από τους Σλάβους στην περίπτωση  ενός Αλβανού πρωθυπουργού.


Η ιστορία δικαιολογεί τους φόβους τους, διότι στην περίπτωση της 27ης Απριλίου 2017, όταν ο Ταλάτ Τζαφέρι εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του κοινοβουλίου, η βία και το μίσος εναντίον των Αλβανών σχεδόν οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο.


Οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες, η τιμή για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου είναι υψηλή. Αλλά, η αλβανική κοινότητα στη Βόρεια Μακεδονία πάντοτε βρίσκεται σε μάχη. Δεν θα παραιτηθεί μέχρι να πραγματοποιηθεί το όνειρό της.


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr