Το Κογκρέσο των ΗΠΑ προετοιμάζει κυρώσεις για την Τουρκία



Ιούλιος 20, 2020. 0:11

Υποβλήθηκε σχέδιο νόμου από δύο κόμματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με το οποίο προτείνονται κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω της απόκτησης ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.



Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο ενός από τους συντάκτες του νόμου, του Κογκρέσου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών Άνταμ Κινζινγκερ [Adam  Kinzinger], το έγγραφο υποβλήθηκε στις 17 Ιουλίου 2020.


Η δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου Αμπιγκάιλ Σπάνμπέρτζερ (Abigail Spanberger) και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης της Βουλής των Εξωτερικών Υποθέσεων Μίχαελ Μσκολ (Michael McCaul) συμμετείχαν επίσης στην προετοιμασία του.


"Το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό εργαλείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας, αλλά για να διατηρήσει την ισχυρή συνεργασία του, οι εταίροι μας πρέπει να τηρούν τις αρχές, τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις της συμμαχίας μας", δήλωσε σε δήλωσή του  το μέλος του Κογκρέσου Κινζινγκερ.


Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των μελών του ΝΑΤΟ για τη συμφωνία με τη Ρωσία και είχε ήδη αποδεχθεί την πρώτη παρτίδα ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400. Οι ενέργειες της Άγκυρας δεν θα γίνουν ανεκτές και θα έχουν σοβαρές συνέπειες.


Από την πλευρά της, η βουλευτής του Κογκρέσου Αμπιγκάιλ Σπάνμπέρτζερ είπε: «Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστες με την ασφάλεια του έθνους μας και τα συμφέροντα των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Σε μια στιγμή που το Κρεμλίνο διατάσσει τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών τους να εμπλακούν σε αποσταθεροποίηση και επιθετικότητα ενάντια σε δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, εμείς θεωρούμε υπεύθυνη την Τουρκία για συνεργασία με τη Ρωσία, κάτι που αντιβαίνει στα κοινά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ».


Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια του S-400 Triumph για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.


Σήμερα, ορισμένα από τα SAM που αγοράστηκαν από την Τουρκία βρίσκονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο  Μούρτεντ [ Mürted Hava Meydan Komutanlığı, -Akinci],  κοντά στην Άγκυρα. Επρόκειτο να ενεργοποιηθούν τον Απρίλιο του 2020, αλλά αυτό δεν συνέβη.


Ωστόσο, στις αρχές Ιουνίου 2020, ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ,  σε συνέντευξή του στο NTV, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν κατ 'αρχήν συμφωνίες σχετικά με το δεύτερο στάδιο προμήθειας SAM-S-400, για το  οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. 


«Αυτό το έργο περιέχει συγκεκριμένες παραγωγικές και τεχνολογικές συνιστώσες. Εκτελούμε συγκεκριμένες εργασίες που σχετίζονται με αυτό - και έχουμε καταρχήν μια συμφωνία σχετικά με την προμήθεια της δεύτερης παρτίδας», είχε δηλώσει ο Ισμαήλ Ντεμίρ.


Defence-ua.com


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr