Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Προσβολή για τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ η Αγία Σοφία ως τζαμίΙούλιος 18, 2020. 19:54

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος,  αντέδρασε καταδικάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Την  περιγράφει ως προσβολή τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ, γράφει αλβανικό δημοσίευμα, παρουσιάζοντας τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου:


«Η ανένδοτη απόφαση της Τουρκίας περί Αγίας Σοφίας δεν είναι μόνον ένα είδος πολιτιστικού «τζιχάντ» (ιερού πολέμου), σήμερα μάλιστα που κάθε είδος τζιχαντιστών διεθνώς καταδικάζεται, αλλά αποτελεί ιδιώνυμη προσβολή τόσο κατά του Χριστιανισμού όσο και κατά του Ισλάμ.


Έκαναν τζαμί την υπέροχη εκκλησιά της αδιαίρετης Χριστιανοσύνης και επιχειρούν να αποκρύψουν το πανέμορφο πρόσωπό της και να αχρηστεύσουν τις θαυμάσιες εικόνες της, τα εκφραστικά της μάτια. Επιπλέον εγκαινιάζουν κι έναν αλλόκοτο για το κλασικό Ισλάμ τύπο τζαμιού, με σκεπασμένες τις χριστιανικές εικόνες, οι οποίες μέσα στην «εύγλωττη σιωπή»τους δεν παύουν να μαρτυρούν τη χριστιανική αλήθεια. Δεν γνωρίζω να υπάρχει παρόμοιος Ισλαμικός χώρος προσευχής στον κόσμο.Το πείσμα των τουρκικών αρχών υπογραμμίζει αυτό που τονίζουμε στις τελευταίες δεκαετίες:
Η βία εν ονόματι της θρησκείας βιάζει την ιερότητα της ίδιας της θρησκείας. Και κανένας, όσο δυνατός και μεγάλος φαντάζεται πως είναι, δεν δικαιούται να περιφρονεί την πανανθρώπινη αυτή αλήθεια., που μέσα στην «εύγλωττη σιωπή» τους, δεν παύουν να μαρτυρούν τη χριστιανική αλήθεια. Δεν ξέρω αν υπάρχει παρόμοιος ισλαμικός χώρος λατρείας στον κόσμο».Shqiptarja.com, orthodoxalbania.org,               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr