Αίγυπτος: Μεγάλες ασκήσεις του στρατού στα σύνορα με Λιβύη



Ιούλιος 9, 2020. 22:57

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ναυτικού για ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι το Κάιρο ετοιμάζεται για μεγάλες ασκήσεις του στρατού στα δυτικά σύνορα της χώρας.


 Αυτό έρχεται με τις αυξανόμενες ενδείξεις για μια δυνητικά βίαιη μάχη για την κατάληψη της στρατηγικής παράκτιας πόλης της Σύρτης.


Σε μια κίνηση που περιγράφεται ως απάντηση στις τουρκικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή μαζικών ναυτικών ασκήσεων σε 3 περιοχές, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει την κυβέρνηση «Συμφωνίας» με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, τα αιγυπτιακά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο αιγυπτιακός στρατός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την ονομασία «Απόφαση 2020»


Το αιγυπτιακό κανάλι «Κάιρο και Λαοί»/ «Αλ Καχέρα βαλ νας», μέσω  του Twitter , δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των κύριων παραρτημάτων τους πραγματοποιούν την «αποφασιστική άσκηση του 2020» προς τη δυτική στρατηγική κατεύθυνση, και αυτό σημαίνει ότι «οι ελιγμοί βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λιβύης».


Αυτό έγινε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί, στις οποίες επέκρινε την Τουρκία χωρίς να την αποκαλέσει.


Ο Σούκρι τόνισε τη θέση του Καΐρου, η οποία "δεν συμβιβάζεται με τη μεταφορά Σύρων μαχητών στη Λιβύη, η οποία συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου», κατηγορώντας την Άγκυρα ότι υποστηρίζει "την κυβέρνηση της Τρίπολης" με μισθοφόρους από τη Συρία.



Επίκειται επίθεση στη Σύρτη από τις δυνάμεις της Τρίπολης



Αυτό έρχεται σε μια εποχή που υπήρχαν έντονες αναφορές για εκτεταμένες προετοιμασίες από τις δυνάμεις της κυβέρνησης «της Εθνικής Συμφωνίας», αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη, για να επιτεθούν στη στρατηγική πόλη Σύρτη, μια πόλη την οποία ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θεωρούσε μαζί με την  Αλ Τζούφρα ως κόκκινη γραμμή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.


Εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αχμέτ αλ Μισμάρι , αναμένει μια επικείμενη επίθεση στη Σύρτη με την υποστήριξη της Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της Λιβύης θα κάνουν «ό, τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση».


Σε συνέντευξή του στο "Sky News Arabia", ο αλ Μισμάρι είπε: «Περιμένουμε την τουρκική επίθεση σε οποιαδήποτε ώρα και ανά πάσα στιγμή. Έχουμε κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των δυνάμεών μας. Έχουμε εντοπίσει στοιχεία ότι η Τουρκία πηγαίνει στην αποφασιστική μάχη, μια μάχη που θα είναι συγχρόνως και την αλ Τζούφρα».


Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο Αλ Μισμάρι απέκλεισε την ικανότητα της Άγκυρας να μεταφέρει το ρωσικό σύστημα S-400.


Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων, του Χαφτάρ, προειδοποίησε ότι «εάν η Τουρκία έχει την πρόθεση να μεταφέρει αυτούς τους πολύ περίπλοκους πυραύλους στη Λιβύη, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ήθελε να τους χρησιμοποιήσει για στρατιωτικές ενέργειες εναντίον άλλων χωρών ή να επιβάλει εντελώς τον έλεγχο της Μεσογείου και της βόρειας Αφρικής.


Αυτό έρχεται σε μια εποχή που οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας βιώνουν άνευ προηγουμένου ένταση, λόγω της απόκλισης συμφερόντων σε ορισμένα ζητήματα, καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει την τρομοκρατική ομάδα «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στην Αίγυπτο,   και φιλοξενεί τα μέλη της ομάδας και ανοίγει πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης για να επιτεθεί στην κυβέρνηση του Καΐρου.


Al Jarida (Τύνιδα)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr