Η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη αυξάνει τον ρυθμό της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη




Λαμπεντούσα (Ιταλία)

Ιούλιος 24, 2020. 23:16

Περίπου εκατό μετανάστες που διέσχισαν τη Μεσόγειο με μικρά σκάφη έφτασαν στο νησί Λαμπεντούσα στη νότια Ιταλία σε μια νύχτα, ένα τελευταίο κύμα αφίξεων που βάζει βάρος σε ένα ήδη γεμάτο κέντρο κράτησης στο νησί.



Αυτό είναι το τελευταίο κύμα εισροής μετά την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, που δείχνει σαφώς το υψηλό ποσοστό διείσδυσης δια θαλάσσης στη νότια Ιταλία, στη διάρκεια της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις προκλητικές διεκδικήσεις  της Άγκυρας για πετρέλαιο  και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.


Η ακτή της λιβυκής  Δύσης είναι μια σημαντική πύλη για τα κύματα της παράνομης μετανάστευσης και, υπό την τουρκική ηγεμονία, γίνεται απειλητική σπάθα, που η Άγκυρα έχει τοποθετήσει στους λαούς των Ευρωπαίων , ως εκβιασμό,  που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει όποτε είναι απαραίτητο τη χρησιμοποίηση της.


Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μετανάστες που ήρθαν από τη Λιβύη διασώθηκαν από τη θάλασσα ή μπόρεσαν να αποφύγουν να εντοπιστούν και να φτάσουν στο νησί.


Η άφιξη αυτών των μικρών σκαφών, μερικά από τα οποία μεταφέρουν όχι περισσότερο από οκτώ άτομα, αύξησε τον αριθμό των μεταναστών που έφτασαν σε αυτό το νησί από τη Λιβύη τις τελευταίες τρεις ημέρες σε χίλιους μετανάστες.

300 παράνομοι μετανάστες σε μία νύχτα

Περίπου 15 σκάφη, που μετέφεραν σχεδόν 300 μετανάστες, έφτασαν από το απόγευμα της Τετάρτης έως το απόγευμα της Πέμπτης. 


Μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει περίπου 100 άτομα και τις τελευταίες ημέρες ασφυκτικά καθώς έχει δέκα φορές τη χωρητικότητά του.


Τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα την επείγουσα μεταφορά περίπου 300 μεταναστών σε άλλο κέντρο κράτησης στη Σικελία. 


Η πρόσφατη εισροή της Λαμπεντούσας προκάλεσε την επιστροφή του θέματος μετανάστευσης στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Παρέμβαση Σαλβίνι

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός του κόμματος κατά της μετανάστευσης, επισκέφθηκε την Λαμπεντούσα και το κέντρο κράτησής της την Τετάρτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι ανέχεται την παράνομη μετανάστευση.


Όταν ο Σαλβίνι ήταν υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση που κατέρρευσε πριν από περίπου ένα χρόνο, έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια σε πλοία που διασώζουν μετανάστες από τη θάλασσα που διευθύνονται από φιλανθρωπικά ιδρύματα.


Το νέο κύμα μετανάστευσης έρχεται καθώς η Ιταλία κλαίει κάτω από τις επιπτώσεις του ιού της κορώνας, που έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα και βαθαίνει τις ρωγμές μεταξύ της Ρώμης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία οι Ιταλοί αξιωματούχοι κατηγορούν ότι εγκατέλειψε τη χώρα τους στο αποκορύφωμα της κρίσης Covid 19.


Η Ιταλία, η οποία έχει λάβει αυστηρά μέτρα κατά της νόμιμης μετανάστευσης, έρχεται σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου. Και οι ιταλικές αρχές είχαν παρεμποδίσει στο παρελθόν τα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν από το πνιγμό από την προσέγγισή στα λιμάνια τους.

Οι ευρωπαϊκές πηγές φοβούνται ότι η κυριαρχία της Τουρκίας ή των τοπικών αντιπροσώπων της στη δυτική Λιβύη,  θα θέσει ξανά την Ευρώπη κάτω από τη γκιλοτίνα της Άγκυρας, η οποία έχει επανειλημμένα απειλήσει τις χώρες της Ένωσης να μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στο έδαφός της, προκειμένου να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της τόσο στους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στις στρατιωτικές επεμβάσεις της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr