RFI: Εντάσεις με Τουρκία- Η Αθήνα αναπτύσσει τα πολεμικά της πλοία στο Αιγαίο Πέλαγος



Ιούλιος 22, 2020. 22:46

Η Αθήνα ανέπτυξε αρκετά πολεμικά πλοία την Τρίτη 21 Ιουλίου στα νότια και νοτιοανατολικά του Αιγαίου και έχει εμπλακεί σε "ενισχυμένες προετοιμασίες", σύμφωνα με την έκφραση μιας πηγής του ναυτικού, γράφει δημοσίευμα του Διεθνούς Γαλλικού Ραδιοφώνου.



 Η Ελλάδα καταγγέλλει τις κινήσεις της Άγκυρας, η οποία μόλις ανέπτυξε ένα ερευνητικό σκάφος για πετρέλαιο κοντά στο ελληνικό νησί Καστελόριζο. Μια άλλη πρόκληση, λένε οι αρχές στην Αθήνα.


Η Άγκυρα ανήγγειλε την Τρίτη 21 Ιουλίου δραστηριότητα του πλοίου Oruç Reis κοντά σε ένα μικρό ελληνικό νησί, πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. 


Και το πλοίο εξερεύνησης βγήκε στη θάλασσα συνοδευόμενο από πολλά πολεμικά σκάφη. 


Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε αμέσως και με τη σειρά της ανέπτυξε πολεμικά πλοία στην περιοχή. 


Ένας Έλληνας αξιωματικός του ναυτικού είπε στο AFP την Τετάρτη ότι οι μονάδες αναπτύχθηκαν «στα νότια και νοτιοανατολικά της Αιγαίου Πελάγους» και ότι είναι «έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα».


Αυτές οι νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες θα οδηγήσουν σε « κλιμάκωση της έντασης στην (δική μας) περιοχή », προειδοποίησε την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 


Η Ελλάδα πιστεύει πράγματι, ότι οι Τούρκοι παρεμβαίνουν σε μέρος του θαλάσσιου χώρου της, το οποίο αμφισβητεί η Άγκυρα. 


Η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση που θεωρείται παράνομη


Τα τελευταία χρόνια, οι ιστορικά συγκρουόμενες σχέσεις των δύο γειτόνων δεν επιδεινώθηκαν μόνο, με την έναρξη της γεώτρησης, αλλά και με το ζήτημα της μετανάστευσης , και πέρυσι με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, για κατανομή των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών. 


Την Τρίτη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας, που επισκέφθηκε την Αθήνα, ζήτησε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και είπε ότι ελπίζει ότι θα σταματήσουν αυτές οι γεωτρήσεις που θεωρούνται παράνομες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν επίσης και κάλεσαν την Τουρκία να διαπραγματευτεί  «με καλή πίστη».


Radio France internationale


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr