Βετεράνοι του UCK θα διαμαρτυρηθούν εναντίον του Ειδικού Δικαστηρίου στην Πρίστινα



Ιούλιος 2, 2020. 18:31

Πρίστινα.

Η ένωση βετεράνων του Πολέμου - Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου (OVL-UÇK) και η ένωση πολιτικών κρατουμένων (SHBP) ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα διαμαρτυρηθούν εναντίον του ‘Ειδικού Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο’ που δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου των μελών του UÇK στον πόλεμο 1998-99.


Στη ανακοίνωση του UÇK που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, τονίζεται ότι η πανεθνική διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου στις 9 Ιουλίου, με το σύνθημα «Στην Άμυνα του Απελευθερωτικού Πολέμου» [Në Mbrojtje të Luftës Çlirimtare].


Ο λόγος για τη διαμαρτυρία είναι η είδηση ​​που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, 24 Ιουνίου, ενώπιον του Δικαστηρίου, του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Χάγη,  ότι έχει κατατεθεί μήνυση για εγκλήματα πολέμου εναντίον ορισμένων ιδρυτών και ηγετών του UÇK, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Χασίμ Θάτσι και του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Καντρί Βεσέλι.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, «η δημοσίευση του μη επιβεβαιωμένου κατηγορητηρίου και η στιγμή που εκδόθηκε, δείχνει ότι το Ειδικό Δικαστήριο βρίσκεται υπό πολιτική επιρροή, το οποίο καθιστά ολόκληρη τη διαδικασία παράνομη» κατά των κατηγοριών των μελών του UÇK.


Για το λόγο αυτό, βετεράνοι του UÇK και πρώην πολιτικοί κρατούμενοι ζητούν από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου να τροποποιήσει το νόμο για την ίδρυση του Ειδικού Δικαστηρίου.



Agjencia Informative Mediatike (MIA)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr