Η Ελλάδα δίνει παράταση στα αλβανικά διαβατήρια που λήγουν μέσα στο 2020

Αύγουστος 19, 2020. 18:40

«Καλά νέα! Η Ελλάδα δίνει παράταση στα διαβατήρια των Αλβανών που έχουν λήξει, έως τις 31 Δεκεμβρίου! Δεν απαιτείται άδεια διέλευσης», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα που παραθέτει σχετικό έγγραφο της αρμόδιας ελληνικής υπηρεσίας.


Η απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ελήφθη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς πολλοί Αλβανοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αυτή την περίοδο για να υποβάλλουν αίτηση για νέα διαβατήρια, δημιουργώντας χαοτική κατάσταση στα σημεία διέλευσης των συνόρων της Κρυσταλλοπηγής και της Κακαβιάς.

«Η χαοτική κατάσταση, με τεράστιες ουρές δεν παρατηρήθηκε μόνο στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα, αλλά και στην πρεσβεία και τα προξενεία της γειτονικής χώρας. Η Αλβανική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εξήρε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Είναι πραγματικά μια πολύ χρήσιμη απόφαση και είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου η ελληνική κυβέρνηση δείχνει την κοινωνική πλευρά και την κατανόησή της, ειδικά όταν πρόκειται για έγγραφα ταυτότητας (διαβατήρια) που έχουν λήξει που είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του αλβανικού κράτους, για να αποδεχτεί την ισχύ τους για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πριν από λίγο καιρό η απόφαση δημοσιοποιήθηκε από τον Διαπολιτισμικό Διαμεσολαβητή κ. Φάτος Μαλάι, τον οποίο εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να ευχαριστήσω για τις μεγάλες προσπάθειες και τις ακριβείς πληροφορίες που μας προσφέρει. Δυστυχώς, ο κύριος Μαλάι έχει μείνει σχεδόν μόνος σε αυτό το μέρος επειδή «όσοι εκπροσωπούν» την κοινότητα βρίσκονται σε μεγάλες διακοπές για περισσότερα από 3 χρόνια.

Εν πάση περιπτώσει, αυτή η απόφαση πρέπει να χαιρετιστεί καθώς πρόκειται για τη βοήθεια χιλιάδων συμπατριωτών μας που αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων και έτσι θα μπορούν να ανανεώσουν τα έγγραφα», κλείνει την αντίδραση της Αλβανικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

 

Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr