Ahram: Λύση ή μεγαλύτερη επιπλοκή στη Λιβύη; Όλες οι συμφωνίες έμειναν στο συρτάρι…

«Λιβυκός στρατός»

Αύγουστος 22, 2020. 17:04

 

Παρά την ευρεία διεθνή και αραβική δημοσιότητα και υποδοχή που έλαβε η αμοιβαία διακήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, χθες, Παρασκευή, πολλά σημεία παραμένουν ασαφή για τα τεράστια ζητήματα που περιλαμβάνουν από τη Σύρτη, τους μισθοφόρους, τις πολιτοφυλακές, μέχρι το πετρέλαιο και άλλα ακανθώδη ζητήματα, γράφει η αιγυπτιακή ‘Αχράμ’.

 

Η επικρατούσα σκηνή στη Λιβύη είναι περίπλοκη με την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων και την εξάπλωση των μισθοφόρων της Συρίας που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στα εδάφη της Λιβύης και ίσως αυτό οδήγησε ορισμένους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της Λιβύης να ισχυριστούν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ περίπλοκη.

 

Οι συμφωνίες

 

Η ιστορία των συμφωνιών ή των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια δεν επέζησαν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και περιέπλεξαν περισσότερο την κατάσταση.


Συμφωνία Σκιράτ


Από τη σύναψη της Συμφωνίας Σκιράτ στο Μαρόκο το 2015 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανακοινώθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, στην πραγματικότητα αυτές, απλά, παρέμειναν στα χαρτιά.

Η κυριότερη εξ αυτών των πρωτοβουλιών είναι η υπογραφή της Συμφωνίας Σκιράτ στις 17 Δεκεμβρίου 2015, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπων της Λιβύης στο Μαρόκο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προέβλεπε τον σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη.

Ωστόσο το κοινοβούλιο που εκλέχθηκε το 2014 και το Εθνικό Κογκρέσο- ένα μεταβατικό συμβούλιο, που εκλέχθηκε τον Αύγουστο του 2012, διατύπωσαν επιφυλάξεις για τη συμφωνία.

 

Δύο σύνοδοι κορυφής στη Γαλλία

 

Ομοίως, τον Ιούλιο του 2017, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λα Σελ-Σαιν-Κλου, στην περιοχή του Παρισιού, τα μέρη της Λιβύης δεσμεύθηκαν να εργασθούν για να βγάλουν τη χώρα από το χάος και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός και εκλογές, αλλά τίποτε δεν συνέβη.

Στις 29 Μαΐου του 2018, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο διοικητής του Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ και ο επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου, Χαλέντ αλ Μίσρι, συναντήθηκαν στο Παρίσι και συμφώνησαν να συνεργασθούν για τη διοργάνωση γενικών εκλογών, σύμφωνα με ανακοίνωση που διατυπώθηκε μετά το συνέδριο, αλλά αυτές οι ανακοινώσεις παρέμειναν ανεφάρμοστες.

Στο  Παλέρμο


Το Νοέμβριο του 2018, η Ιταλία, ως αποικιακή δύναμη της Λιβύης, διοργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο στο Παλέρμο για να προσπαθήσει να επιτύχει  μια νέα προσέγγιση μεταξύ των μερών, αλλά η διάσκεψη απέτυχε λόγω των συνεχιζόμενων διχασμών μεταξύ των Λιβύων  και των ξένων παρεμβάσεων, ιδίως των τουρκικών.


Στο Αμπού Ντάμπι


Στις 28 Φεβρουαρίου 2019, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν μια νέα συμφωνία που συνήφθη στο Αμπού Ντάμπι κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Αλ Σάρατζ και του Χαφτάρ σχετικά με τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, αλλά χωρίς να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα και δεν εφαρμόστηκε.

Στις 20 Μαρτίου του 2019, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, ανακοίνωσε μια «εθνική διάσκεψη» στα μέσα Απριλίου στην πόλη Γκουντάμις (στη Λιβύη), κατά της διάρκειας της οποίας θα εκπονούνταν  ένα ‘οδικός χάρτης’ για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά οι εντόπιες εξελίξεις στάθηκαν ενάντια σε αυτήν την προοπτική συναίνεσης.

Η πρόσφατη αύξηση των τουρκικών παρεμβάσεων και η μεταφορά μισθοφόρων πυροδότησαν τη σύγκρουση και ενέτειναν το χάσμα.


Άγνωστο το μέλλον της νέας συμφωνίας


Η ιστορία των πρωτοβουλιών  επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη- η οποία έχει εγκλωβιστεί εδώ και χρόνια στις συγκρούσεις,  διδάσκει ότι δεν έδωσε λύσεις στα ακανθώδη ζητήματα, τίθεται τώρα το ερώτημα: η ανακοινωθείσα συμφωνία της 21ης Αυγούστου θα έχει την τύχη των προηγούμενων;

Θα εφαρμοσθούν οι δύο ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον Αλ Σάρατζ και τον Ακίλα Σάλεχ ή θα παραμείνουν και αυτές αποτυπωμένες στο χαρτί;

 

Ahram

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr