Αίγυπτος: Αποφεύχθηκε το ‘μαύρο σενάριο’, η εκεχειρία σύμφωνα με τη ‘Διακήρυξη του Καΐρου’

 

Αύγουστος 21, 2020. 20:29

« Η λύση είναι στο Κάιρο», αυτό οδήγησε τις εξελίξεις στην κατάσταση στη Λιβύη, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων για παύση του πυρός και των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια  της Λιβύης. Οι αποφάσεις δημοσιοποιήθηκαν με δύο ανακοινώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης συμφιλίωσης,  Φαγιέζ αλ Σάρατζ, και του επικεφαλής του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ.

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ την Παρασκευή ανέφερε:

«Με βάση την πολιτική και εθνική ευθύνη και την τρέχουσα κατάσταση που επιβάλλει η χώρα και η περιοχή, έχουμε εκδώσει οδηγίες σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως το πυρ και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλη την επικράτεια της Λιβύης».

 

Στην ανακοίνωση του επικεφαλής του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ αναφέρεται ότι η συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέρη της Λιβύης «κόβει το δρόμο σε τυχόν ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις και οδηγούν στην απομάκρυνση των μισθοφόρων».

 

Ο Σάλεχ πρόσθεσε, «προσπαθούμε να γυρίσουμε τη σελίδα των διενέξεων και των συγκρούσεων, και  επιδιώκουμε η παραγωγή πετρελαίου να συνεχιστεί και τα έσοδά από αυτήν να παγιωθούν σε λογαριασμό της Λιβυκής τράπεζας στο εξωτερικό».

 

Εδώ που έχει φτάσει τώρα η κατάσταση στη Λιβύη δεν είναι παρά ένας ξεκάθαρος δρόμος για την επιτυχία της Αιγύπτου και της πολιτικής της, η οποία είχε πάντα ως στόχο τη σταθερότητα της Λιβύης και την έξοδο των Λιβύων από τον κύκλο των ένοπλων συγκρούσεων, στοχεύοντας στη γεφύρωση των απόψεων με τρόπο ώστε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη που  θα προστατεύει τις δυνατότητες της χώρας χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και κόβει το δρόμο στην ανάπτυξη.

 

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, από την πλευρά του, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων σε όλα τα εδάφη της Λιβύης.

 

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις που εκδόθηκαν από το Προεδρικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λιβύη για να σταματήσουν την πυρά και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα εδάφη της Λιβύης, καθώς αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης και τις φιλοδοξίες του λαού της Λιβύης να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την ευημερία στη Λιβύη και να διατηρήσουν τις δυνατότητες του λαού της», δήλωσε ο Σίσι.

   

Η αιγυπτιακή διπλωματική ηγεσία αρμόδια για το ζήτημα της Λιβύης ανάγκασε τις κυβερνήσεις του Αλ Σαράι και της Τουρκίας στο τέλος να αναγνωρίσουν την αιγυπτιακή επιλογή που έθεσε η Διακήρυξη του Καΐρου στην κατάπαυση του πυρός, να επιλύσει την κρίση, και να εκδιώξει τις πολιτοφυλακές από τα εδάφη της Λιβύης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διευθέτηση της κρίσης  προς όφελος του λαού της Λιβύης.

 

 Αυτό έγινε εμφανές στα θετικά λόγια που εξέφρασε ο επικεφαλής της κυβέρνησης  της Τρίπολης ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τις προσπάθειές του στην επίτευξη ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα εδάφη της Λιβύης, καθώς και στη κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανακοίνωση που ακολούθησε με το ίδιο περιεχόμενο, όπως σημειώνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Sout al Omna.com

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr