Ιράκ και Αραβικός Σύνδεσμος καταδικάζουν φονική τουρκική επίθεση

Αύγουστος 12, 2020. 19:26

Σήμερα, Τετάρτη, το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη, Φατίχ Γιλντίζ, στο πλαίσιο των «συνεχών παραβιάσεων και βομβαρδισμών του τουρκικού στρατού» στο βόρειο Ιράκ.


Στο λογαριασμό του στο Twitter, αναφέρθηκε στην τελευταία παραβίαση,  «τον πρόσφατο βομβαρδισμό από τουρκικό drone που χτύπησε την περιοχή Σιδάκαν του Κυβερνείου του Ερμπίλ στο Κουρδιστάν και το θάνατο δύο αξιωματικών και ενός στρατιώτη του ιρακινού στρατού».

Το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων προς το παρόν.

Και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει ο τουρκικός βομβαρδισμός και να αποσυρθούν οι «κατοχικές δυνάμεις» από το Ιράκ.

Ζητήθηκε να διευκρινίσει η Άγκυρα τις περιστάσεις της δολοφονίας  των δύο αξιωματικών και ενός ιρακινού στρατιώτη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης, σε σημείωμα διαμαρτυρίας που έλαβε ο Τούρκος πρέσβης, θεωρώντας την Άγκυρα υπεύθυνη για την επίθεση στο βόρειο Ιράκ.

 

Καταδίκη από τον Αραβικό Σύνδεσμο

 

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Αραβικό Κοινοβούλιο καταδίκασαν την τουρκική επίθεση στο Ιράκ, η οποία προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό ιρακινών συνοριοφυλάκων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών,  Αχμέτ Γκέιτ, καταδίκασε τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας.

Ο Αχμέτ Γκέιτ κατήγγειλε, με τον πιο έντονο τρόπο τον τουρκικό βομβαρδισμό στις 11 Αυγούστου στην περιοχή "Sidakan" στα τουρκικά-ιρακινά σύνορα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο αξιωματικών και ενός στρατιώτη από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και ορισμένους άλλους αθώους πολίτες σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, των αρχών και των χαρτών του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.

aliwaa.com.lb, kuna.net.kw,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr