Επικρίνονται οι προτάσεις Ερντογάν στον τραυματισμένο Λίβανο

Η Άγκυρα λέει ότι οι οδηγίες του Ερντογάν είναι για  χορήγηση υπηκοότητας

Αύγουστος 9, 2020. 22:05

 

Η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραχωρήσει τουρκική υπηκοότητα σε μια ορισμένη ομάδα Λιβανέζων, μετά την επίσκεψη ανώτερων αξιωματούχων στην πρωτεύουσα Βηρυτό, η οποία επλήγη από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι την περασμένη εβδομάδα.


Η ανακοίνωση ήρθε, το Σάββατο το απόγευμα, από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνόδευσε τον Αντιπρόεδρο, Φουάτ Ακτάι, όπως ανέφερε το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τσαβούσογλου είπε, «Στεκόμαστε με τους Τούρκους και τους Τουρκμένους συγγενείς μας στο Λίβανο και σε όλο τον κόσμο».

Συνέχισε, «Θα παραχωρήσουμε τουρκική υπηκοότητα στους αδελφούς που λένε ότι είναι Τούρκοι, είμαστε Τούρκοι και θα εκφράσουμε την επιθυμία τους να γίνουν πολίτες της Τουρκίας. Αυτές είναι οι οδηγίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Ahval», που ειδικεύεται στις τουρκικές υποθέσεις, ο Τσαβούσογλου  αναφέρθηκε στους Τούρκους που ζούσαν στο Λίβανο από τον 11ο αιώνα.

Ο «Ahval» είπε ότι αυτό το βήμα έρχεται στο φως της κλιμακούμενης διαμάχης για τον ρόλο της Τουρκίας στον Λίβανο. Κατά την επίσκεψη,  οι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τις οικογένειες Τούρκων πολιτών που τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο Ακτάι είπε ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία στην Τουρκία εάν το επιτρέπουν οι γιατροί. Και η Άγκυρα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 6 Τούρκοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της έκρηξης στο λιμάνι.

Στο παρελθόν, ο Ερντογάν αντιμετώπισε επανειλημμένες κριτικές για τη χρήση του θέματος της πολιτογράφησης για την επίτευξη πολιτικών και οικονομικών στόχων.

Η καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 158 ανθρώπους, 6 χιλιάδες τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr