«Τα μάζεψε» ο Ρετζέπ Ερντογάν: καθώς ξεκινούν ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας, μιλάει τώρα για διάλογο και διπλωματία

Αύγουστος 13, 2020. 16:11

«Ο τρόπος για μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Δεν επιχειρούμε περιττές ενέργειες και δεν αναζητούμε εντάσεις», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει  σε άρθρο του ο Mihai Draghici στη  ρουμανική Ziarul Financiar.


Στο πλαίσιο των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Γαλλία έστειλε δύο πολεμικά πλοία και δύο μαχητικά Ραφαλέ στα ανατολικά της Μεσογείου,  όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde. Πολεμικά αεροσκάφη θα εγκατασταθούν στο νησί της Κρήτης.

 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε σκληρά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην  κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. 

«Η γαλλική στρατιωτική παρουσία στοχεύει να εντείνει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας, της ασφάλειας στη θάλασσα της Μεσογείου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Μακρόν.

Γαλλικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας Λαφαγιέτ, πραγματοποίησαν ασκήσεις με τις Ελληνικές Ναυτικές Δυνάμεις στο νησί της Κρήτης την Πέμπτη. 

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας και ενεργός υπερασπιστής ευρωπαϊκών και διεθνών αξιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη το απόγευμα καταδίκασε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας ότι ο ελληνικός στρατός θα μπορούσε να αντιδράσει εάν θεωρηθεί απαραίτητο.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην έννομη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, δείχνει ότι η Άγκυρα «δεν μπορεί να δεχτεί τις ευρωπαϊκές αξίες του 21ου αιώνα και παραμένει κολλημένη στη λογική της χρήσης βίας και  των απειλών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική ομιλία για την κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. 

 «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απειλεί άλλους ή αποδέχεται εκβιασμούς», αλλά παραμένει σε εγρήγορση, κινητοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις και καταφεύγει στη διπλωματία για την επίλυση προβλημάτων. Η Ελλάδα δεν θα αυξήσει τις εντάσεις, αλλά θα ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε προκλήσεις, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρακτορείο ειδήσεων AMNA.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν σε ειδική σύνοδο την Παρασκευή για να συζητήσουν την κρίση της Λευκορωσίας και τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ,  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Η Ελλάδα ζήτησε την Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, η οποία κατηγορείται ότι ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

«Οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Απαιτούνται δράσεις επίλυσης των προβλημάτων βάσει των αρχών των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών κανόνων και της θετικής εμπλοκής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, την Τρίτη το απόγευμα.

Το τουρκικό πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την εξερεύνηση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο νησί της Κρήτης (Ελλάδα) και στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Το σκάφος εξερεύνησης συνοδεύεται από πέντε στρατιωτικά πλοία, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την επανάληψη δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο ως απάντηση στην υπογραφή συμφωνίας για την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ της  Ελλάδας και της Αιγύπτου, γράφει το ρουμανικό δημοσίευμα, αποδίδοντας  μια οπτική της  κρίσης Τουρκίας- Ελλάδας, στη ρουμανική κοινή γνώμη.

ZF.ro

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr